image
Sursa foto: jurnal.md

Medici de pe ambulanță: „Nu am fost testați la Covid-19; Nimănui nu-i pasă în ce stare suntem, important e să lucrăm”

„Noi credem că testările nu se fac intenționat pentru că, dacă vreunul iese pozitiv, lucrătorul va trebui plasat în carantină, iar asta nu le convine șefilor pentru că nu va avea cine lucra”, spune un doctor de pe ambulanță, sub protecția anonimatului.

Un medic de pe ambulanță din cadrul Centrului de asistență medicală urgentă a declarat pentru Europa Liberă, sub protecția anonimatului, că medicii de la urgență nu au fost testați până acum intenționat, deoarece există riscul că nu va avea cine lucra.

„Nicio persoană din conducere nu a venit la noi și nu s-a interesat de starea noastră de sănătate. Tot ce fac este doar să ne dea indicații prin telefon și chiar să ne ia la rost”, a declarat medicul.

Spusele au fost confirmate și de un alt medic de pe ambulanță, tot sub protecția anonimatului.

„Medicii nu vorbesc pentru că se tem să fie persecutați de conducere, se tem să aibă pe viitor probleme la serviciu sau știu că pur și simplu se va arunca cu pietre în ei”, explică ei.

În jur de 400 de medici și lucrători medicali au fost infectați până în prezent cu coronavirus în Republica Moldova, dintr-un total de 1.560 de îmbolnăviri. Cei doi medici de pe ambulanță spun că nu au fost testați nici ei, nici colegii lor, și cred că acest lucru s-ar face intenționat.

„Nu am fost niciodată testat la coronavirus. Nimănui nu-i pasă în ce stare suntem. Important e să lucrăm în draci. Este un abuz strigător la cer! Toți angajații din organizația noastră, Centrul de asistență medicală urgentă, CNAMUP, au făcut testul la Covid-19 și au fost izolați în condiții stricte de carantină, iar noi, medicii de la urgență, nu avem voie să intrăm în clădire – ei se tem să se infecteze pentru că înțeleg că fiecare dintre noi poate fi infectat. Eu și colegii mei credem că testările nu se fac intenționat pentru că, dacă vreunul iese pozitiv, lucrătorul va trebui plasat în carantină. Iar asta nu convine șefilor pentru că nu va avea cine lucra. Noi suntem tratați doar ca forță de muncă. Tare aș vrea ca toți lucrătorii medicali de pe ambulanțe să fie testați și să nu-și bată joc de noi. Nicio persoană din conducere nu a venit niciodată la noi și nu s-a interesat de starea noastră de sănătate. Tot ce fac este doar să ne dea indicații prin telefon și chiar să ne ia la rost sau să ne monitorizeze de la distanță”, a povestit unul dintre medici.

Medicii nu vorbesc pentru că se tem să fie persecutați de conducere, se tem să aibă pe viitor probleme la serviciu sau știu că pur și simplu se va arunca cu pietre în ei. Personalul e insuficient, oamenii se tem să vină să lucreze pe ambulanță. Este un efort mare, este o muncă de ocnaș și o responsabilitate imensă pentru viața și soarta oamenilor. Plus că este o muncă foarte periculoasă, de multe ori dăm peste oameni răutăcioși, agresivi. Mulți își permit să strige la noi. Se întâmplă chiar să fim atacați. Dar dacă totul se termină cu bine de cele mai multe ori nici nu spunem nimănui despre incident. Bine că s-a terminat cu bine… Oricum nu avem de unde aștepta ajutor…”, a mai spus povestit lucrătorul de pe ambulanță.

Medicul a avut un mesaj și pentru guvernanți: „În ceea ce privește autoritățile, colegii mei de la urgență sunt șocați – atâtea minciuni și atâta lipsă de respect pentru medici! Autoritățile ar trebui să aibă grijă să ne testeze și să ne plătească decent munca. Și, cel mai important, să țină minte că dacă în familia lor se va întâmpla vreo nenorocire, ei vor forma același număr – 112 și la chemarea lor vor veni cei pe care i-au tratat ca pe niște sclavi, foarte probabil infectați deja, și vor aduce „coroana” și în familia lor. Sau în general nu va veni nimeni, pentru că nu va mai avea cine…”

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: