image
Sursa foto: dcnews.ro

Joe Biden, după întâlnirea cu Vladimir Putin: „Cred că ultimul lucru pe care și l-ar dori acum ar fi un Război Rece”

Președintele Joe Biden a spus după întâlnirea cu Vladimir Putin că și-a atins obiectivul pe care și-l propusese la acest summit: „Am făcut ceea ce aveam de făcut”, a afirmat liderul de la Casa Albă într-o conferință de presă în care a anunțat că a avut o discuție „bună” și „pragmatică” cu omologul rus, termeni care s-au regăsit și în conferința de presă susținută ceva mai devreme de liderul de la Kremlin.

Joe Biden a subliniat că în timpul discuțiilor cu Vladimir Putin a ridicat problema îngrijorărilor pe care administrația sa le are cu privire la respectarea drepturilor omului, inclusiv în legătură cu Alexei Navalnîi. 

Și subiectul Ucraina a fost atins, Biden exprimând „susținerea fermă” a administrației sale pentru „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. 

Cei doi lideri au mai discutat despre Iran și despre retragerea trupelor americane din Afganistan. 

Biden a spus că tonul discuțiilor a fost „pozitiv” și a adăugat:

Am făcut ceea ce îmi propusesem să fac”. I-am spus lui Putin că agenda noastră nu este împotriva Rusiei sau a altcuiva. Este făcută pentru poporul american”, a punctat Joe Biden.

Eu sunt cu America, nu împotriva Rusiei”, a adăugat liderul de la Casa Albă. El a spus în context că a ridicat problema eliberării cetățenilor americani Paul Whelan și Trevor Reed, doi foști pușcași marini care sunt închiși în prezent în Rusia. 

Drepturile omului vor fi totdeauna pe masa discuțiilor, i-am spus”, a subliniat Biden.

„Drepturile omului sunt ceea ce ne definesc pe noi, americanii”, a adăugat el. „Am vrut ca președintele Putin să înțeleagă acolo unde avem diferențe de opinii de ce spun ceea ce spun și de ce fac ceea ce fac”, a punctat șeful Casei Albe. 

În discuție a fost adus și subiectul securității cibernetice.

„Am subliniat că avem o capacitate cibernetică semnificativă și el știe asta. Dacă, de pildă, ei încalcă normele de bază, noi vom răspunde. Știe cum e în lumea cibernetică. Iar în al doilea rând, cred că ultimul lucru pe care îl vrea acum este un Război Rece”, a explicat președintele Biden.

Președintele Biden a fost întrebat și dacă are încredere în Vladimir Putin.

Nu este vorba despre încredere. Este vorba despre propriul interes și verificarea propriului interes”, a răspuns liderul de la Casa Albă.

Anterior în cursul zilei a creat confuzie după ce un reporter îi pusese aceeași întrebare. Președintele Biden a părut că dă din cap aprobator, dar ulterior Casa Albă a precizat că președintele doar dăduse din cap ca sa salute presa, scrie Digi24.ro

Pe de altă parte, Joe Biden a preferat să nu răspundă unui reporter care îl întrebase dacă își reconsideră o caracterizare pe care i-o făcuse lui Vladimir Putin după o întâlnire pe care o avuseseră în 2011, când actualul lider de la Casa Albă era vicepreședinte. Atunci, Joe Biden spusese că Vladimir Putin nu are „un suflet”. Întrebat despre asta, Biden și-a pus ochelarii de soare și a coborât de pe podium, mulțumind presei pentru participare.

Conferința de presă a lui Biden - din prima sa deplasare externă - a durat circa jumătate de oră, mult mai puțin decât cea a lui Vladimir Putin.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: