image
Sursa foto: captură video

Comisia de anchetă a stabilit privatizările care vor fi evaluate în mod prioritar

Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, privatizarea companiilor Air-Moldova și Tutun CTC, precum și contractul de modernizare a ÎS „Gările și Stațiile Auto” urmează să fie examinate în mod prioritar de către Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019).

Decizia a fost luată la ședința de astăzi, iar săptămâna viitoare urmează să fie selectate pentru verificări și alte contracte de înstrăinare a bunurilor publice.

După ședință, care s-a desfășurat cu ușile închise, președintele Comisiei, deputatul Igor Munteanu, a declarat pentru presă că cele patru companii au fost selectate ținându-se cont de relevanța acestora, precum și de procesele de privatizare sau concesionare care au avut o rezonanță negativă în societate, scrie IPN.

De asemenea, s-a ținut cont de cota statului, care era importantă în momentul privatizării, dar și situația economică-financiară a acestor întreprinderi. Parlamentarul a reiterat că această comisiei de anchetă nicidecum nu substituie autoritățile de anchetă penală – Procuratura, ci doar va facilita o evaluare asupra legalității procesului de privatizare, concesionare a acestor întreprinderi.

Igor Munteanu a menționat că a fost aprobat caietul de sarcini pentru achiziția serviciilor de consultanță. Consultanții vor ajuta comisia să efectueze evaluarea contractelor, implementarea angajamentelor care rezidă din contractele de privatizare, concesionare.

Comisia de anchetă urmează să prezinte în plenul Parlamentului raportul final la 120 de zile de la constituire. Potrivit președintelui, volumul de lucru este considerabil, iar într-un final urmează să se stabilească dacă autoritățile responsabile de gestionarea privatizărilor și a concesionărilor și-au exercitat sarcinile conform legislației.

Deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Batrâncea, a declarat că subiectul concesionării aeroportului va fi constitui o prioritate. Deputatul a propus audierea colegului său de fracțiune, Oleg Lipskii, care a făcut parte din comisia de anchetă precedentă cu referire la concesiunea aeroportului. Potrivit lui, atunci Oleg Lipskii a prezentat un raport de alternativă, scoțând la suprafață mai multe încălcări în procesul de înstrăinare a aeroportului.

Potrivit deputatului socialist, cât privește compania AirMoldova, „autorii acestei înstrăinări au creat în mod artificial o stare financiară deplorabilă”, pentru a o vinde la un preț cât mai mic. La fel și în cazul Tutun CTC. Vlad Batrîncea a mai spus că lista întreprinderilor care vor fi evaluate de comisie va fi extinsă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: