image
Sursa foto: jurnal.md

Majoritatea parlamentară a RESPINS declarația privind anularea alegerilor; „Confirmăm din nou că RM alunecă în prăpastie”

UPDATE 10:39 // Declarația privind încălcarea drepturilor omului și încălcarea democrației și statului de drept în contextul invalidări alegerilor din Chișinău nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

„Azi Parlamentul European va dezbate criza politică din RM cu referire la încălcarea drepturilor omului și statului de drept. Alegerile democratice este pilonul de bază a relațiilor cu UE. Nu putem fi duplicitari spunând una la Bruxelles și făcând alta la Chișinău. Plasarea alături de Somalia și Burundi confirmă acest faptul imaginea șifonată a RM”, a declarat Tudor Deliu.

„Trebuie să fie discuții la acest subiect astăzi. Parlamentul ca unica autoritate legislativă trebuie să ia o atitudine. Parlamentul european va discuta situația dificilă, iar noi ne ascundem după diferite modificări. Confirmăm încă o dată că RM alunecă într-o prăpastie și către dictatură”, a adăugat Deliu.

„Noi trebuie să spunem cuvântul nostru în legătură cu acest subiect. Nu doar Parlamentul European vorbește despre această degradare, dar și alte instituții europene spun despre criza politică din RM”, a declarat deputatul PCRM Inna Șupac.

În timp ce a fost propusă spre examinarea, socialiștii și-au anunțat susținere pentru introducerea pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre, însă au fost criticați de mai mulți deputați.

„PL va susține proiectul. Vreau să spun că pe acest subiect s-au pronunțat și ambasadele acreditate în RM. Este un fapt regretabil că acest subiect a ajuns să fie discutat în Parlamentul European. Mă miră faptul că cei care reprezintă candidatul care a pierdut se fac ca mironosițelor. Trebuie să-și asume acest lucru”, a declarat deputatul PL Ion Apostol.

Propunerea PLDM a fost susținută doar de 34 de deoutați.

O declarație cu privire la anularea alegerilor din capitală va fi propusă în plenul Parlamentului pentru a fi introdusă pe ordinea de zi și dezbătută în cadrul ședinței Parlamentului. Anunțul a fost făcut de către președintele fracțiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu.

Potrivit informațiilor, declarația conține revendicările protestatarilor din Piața Marii Adunări Naționale.

„PLDM va veni cu o solicitare privind introducerea pe ordinea de zi o declarație cu privire la încălcare drepturilor omului în contextul anulării alegerilor. O să solicităm să fie supusă votului și o să vedem care va fi reacția celorlalți”, a anunțat liderul fracțiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu.

Precizăm că mai mulți oameni au participat astăzi la un flashmob în fața Legislativului, solicitând anularea sistemului mixt, validarea alegerilor din Chișinău și demisii în lanț.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: