image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Ultima oră! Ministerul Justiției inițiază Legea Magnițki în Republica Moldova

Republica Moldova va avea o Lege Magnițki, sancțiunile internaționale fiind transpuse în legislația națională. Despre aceasta a anunțat, cu puțin timp în urmă, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a precizat că obiectivul este ca legea să fie votată în Parlament până la finele acestui an.

În listă vor fi incluse persoanele care au fost incluse în lista de sancțiuni internaționale, dar și cele care au anumite legături directe sau indirecte cu cei incluși în lista sancțiunilor.

Una dintre măsurile de transpunere a sancțiunilor internaționale în legislația națională este înghețarea bunurilor deținute de către aceste persoane în Republica Moldova. Astfel, nu vor putea vinde aceste bunuri, să le doneze sau să le transfere către alte persoane. Administrarea, adică gestionarea curentă zilnică, va putea fi realizată de către persoane desemnată de autorități.

Totodată, va fi interzisă punerea la dispoziție pentru persoanele respective a oricăror bunuri, dar și furnizarea serviciilor financiare către aceste persoane, inclusiv deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești, acordarea creditelor.

Persoanele juridice care vor avea legături cu persoanele incluse în lista de sancțiuni la fel vor putea fi vizate de anumite sancțiuni specifice.

„Acestea le va îngreuna considerabil activitatea, iar pentru a-și desfășura activitatea normal și totodată să se conformeze măsurilor restrictive internaționale, vor putea să se adreseze autorităților RM, pentru a fi numiți supraveghetori ai acestor companii”, a precizat Sergiu Litvinenco.

În cazul cetățenilor străini și apatrizi din lista cu sancțiuni internaționale nu li se va permite intrarea în RM și asta va servi drept temei pentru anularea vizelor.

Proiectul de lege mai prevede posibilitatea retragerii licențelor și autorizațiilor companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor din lista de sancțiuni.

„De exemplu, potrivit proiectului, Consiliul Audiovizualului va putea retrage licența companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor din lista de sancțiuni. CA va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post TV promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse in lista de sancțiuni”, a adăugat ministrul Justiției.

Pentru coordonarea activității desfășurate de autoritățile publice, urmează să fie instituit un Consiliu de Supervizare condus de premier și din care va face parte conducătorii instituțiilor din domeniu.

Litvinenco a precizat că proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției urmează să fie supus audierilor publice, iar după ce va parcurge toate etapele de examinare, să fie votat în lectură finală de Parlament până la finele acestui an.

Istoric

Serghei Magniţki a fost avocat şi auditor rus, care în 2008 a deconspirat scheme de delapidare a sute de milioane de ruble din bugetul public de către funcţionari de la diferite structuri de stat, judecători şi lideri interlopi.

Poliţia, în loc să investigheze frauda, l-a acuzat de evaziune fiscală şi complotare împotriva statului în favoarea companiei americane de investiţii Hermitage Capital Management, pe care o reprezenta ca victimă a schemelor de fraudare. El a murit în închisoare din cauza torturilor şi bolilor un an mai târziu.

Cazul a ajuns în atenţia legislatorilor americani. În 2012 Congresul SUA a votat legea care oficial se numeşte „Russia and Moldova Jackson-Vanik Repeal and Serghei Magnitsky Rule of Law Accountability Act„ (Abrogarea Amendamentului Jackson-Vanik în cazul Rusiei şi Moldovei şi Legea cu privire la Responsabilitatea într-un Stat de Drept în cazul Serghei Magniţki). Sub incidenţa acestei legi au nimerit o serie de funcţionari importanţi şi bancheri din Federaţia Rusă, cărora le-au fost impuse o serie de sancţiuni personale.

Adoptarea acestei legislaţii a înfuriat Kremlinul, care l-a condamnat pe Magniţki post-mortem, pentru evaziune fiscală, şi a răcit relaţiile între Moscova şi Washington.

Noutăţile partenerilor

comentarii: