„Acum iese o dată la trei zile câte o corabie din Portul Giurgiulești cu încărcături de grâu. Marfa a fost cumpărată din recolta anului 2019 și depozitată în silozurile Trans-Oil”, a menționat sursa citată. Totodată, omul de afaceri a subliniat că asigurarea cu grâu a Republicii Moldova nu ar fi în pericol. „În Moldova, se recoltează anual circa 1.200.000 de tone de grâu, în timp ce consumul anual este de 300.000 de tone. În cazul unui scenariu pesimist, recolta de anul curent ar putea să fie compromisă în proporție 50 la sută. Chiar și așa, consumul intern va fi acoperit”.

Potrivit datelor oferite de aceeași sursă rezerva statului ar constitui în prezent 70.000 de tone de grâu, la care se adaugă peste 100.000 de tone din sezonul trecut depozitate în silozuri. Cel puțin, peste 500.000 de tone ar putea să constituie roada în noul sezon. „În raioanele Drochia, Florești, Soroca, Șoldănești, câmpurile sunt frumoase și, dacă vor fi ploi în aceste zile, trei tone la hectar vor fi cu siguranță”, scrie anticorupție.md.

Situația este dificilă pentru culturile de floarea-soarelui, porumb, soi etc., a adăugat sursa citată, fermierii care practică agricultura tradițională riscând pierderi foarte mari. „Producătorii de ulei însă au în depozite cantități mari datorită roadei de anul de trecut. Pe moment, toți traderii de cereale și ulei, inclusiv Trans-Oil, și-au suspendat deja vânzările de două luni”, a menționat sursa citată pentru Centrul de Investigații Jurnalistice.

Grupul de companii Trans-Oil deține monopolul absolut al exportului de cereale în R. Moldova de la stocare, la transport intern pe cale ferată și apoi la exportul pe cale maritimă prin Portul Giurgiuleşti.

Șeful statului Igor Dodon a anunțat pe pagina sa de Facebook la sfârșitul lui martie despre faptul că ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, l-a informat despre faptul că rezervele de grâu ale statului constituie 200.000 de tone, care sunt suficiente pentru cel puțin 200 de zile. Totodată, Igor Dodon a precizat că rezervele de ulei de floarea-soarelui sunt suficiente pentru o perioadă de patru luni.

La rândul său, premierul Chicu a declarat în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului că Republica Moldova deține stocuri suficiente de grâu și alte produse cerealiere și nu ar exista pericol pentru securitatea alimentară a statului în acest sens.

Portalul Anticoruptie.md a avut o sesizare pe Harta Corupției că la Silozul din Căușeni, Kelley Grains SA, au fost transportate cantități mari de grâu. Sursa a semnalat că sunt transportate cantități imense de grâu spre Portul Giurgiulești și din alte silozuri.