image
Sursa foto: nordnews.md

VIDEO // Seceta a șters de pe hartă mai multe lacuri și a transformat câteva râuri în pârâuri

Peste jumătate dintre râurile mici din ţara noastră sunt pe cale de dispariţie, susțin ecologiștii. Specialiștii dau vina pe seceta dură din acest an, dar și defrișarea exagerată a pădurilor.

Seceta din acest an a șters de pe hartă mai multe lacuri și a transformat câteva râuri în pârâuri. Situația este dramatică în satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei unde picură râul Ciuluc. Localnicii spun că acum zece ani, râul avea o lățime de peste cinci metri. Acum, pe unele segmente, apa a dispărut. Unde mai pui că, unii gospodari și-au construit baraje ilegale, transmite nordnews.md

Anul acesta nu a plouat foarte mult timp la noi. Înainte râul Ciuluc curgea, apa nu era oprită de nimic, dar de la un timp, lumea a început să facă trecătoare(baraje).”

„Nu cred că apa a secat din cauza digurilor, dacă anul este ploios, afară și apa circulă, dacă e secetă, nici animalele nu ai cu ce le adăpa? Eu cred că digurile nu sunt de vină, e secetă în sat, nu izvorăște de nicăieri ”

„Mergeți mai la vale , și veți vedea că toate fântânile sunt secate, cu toate că locuim mai în vale , apă practic nu avem.

Primărița satului Bilicenii Vechi, Ala Guzun, spune că problema apei în localitate s-a agravat în ultimii ani. Autoritățile preconizează să construiască în sat o rețea de apeduct.

Anul trecut Ciulucul a avut apă, digurile sunt create, dar eu nu cred că digurile sunt de vină, evident că digurile trebuie să fie proprționale după geodezie, dar dacă nu vor exista aceste diguri, oamenii nu vor avea nici apă pentru adăpatul animalelor, dar că a secat anul aceste, este doar problema secetei.”, a menționat Ala Guzun, primarul satului Bilicenii-Vechi.

Iar iazul din satul Cubolta , raionul Sîngerei, a secat aproape în totalitate, la fel ca și unele fântâni din sat.

Poate din cauza lipsei ploilor, dacă și în fântâni apa o secat, n-a fost niciodată așa.”

Nu plouă, iazul nu este curățit și nici nu este îngrijit.”

Râul Răut, pe segmentul din Bălți s-a transformat într-un pârâu plin de stuf și mâl. Locuitorii din preajmă spun că este pentru prima dată când fluviul a secat atât de mult.

Eu îmi aduc aminte că anul acesta când au fost ploi, nivelul de apă era destul de ridicat, chiar și pescuiau aici, acum însă, totul s-a uscat.”

Pentru că unii oamenii blochează apa din iazuri, stau baraje și de aceea apa nu circulă, eu așa cred.”

Anul acesta nivelul apei a fost ridicat, și peștele a fost destul de mare, dar acum nu! Prind doar caras mic pentru pisici.

Potrivit specialiștilor din cadrul Inspecției pentru Protecția Mediului din Bălți, seceta din acest an a fost un factor decisiv pentru dispariția unor bazine acvatice și râuri din țară.

Râurile seacă în primul rând din cauza schimbării condițiilor hidrografice, meteorologice. Reducerea spațiilor verzi au un efect paralel pentru reducerea precipitațiilor. În urma acestui lucru au început a seaca râurile mari și mici. Nu se acumulează apele freatice, este mai mult un factor antropic care este favorizat de condițiile climatice globale, dar în mare parte, treizeci la sută este factorul antropic , în condițiile Moldovei”, a spus Vasile Crasnojon, angajat la Inspecția pentru Protecția Mediului

În Republica Moldova sunt peste trei mii de râuri şi râuleţe. Jumătate din ele sunt secate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: