image
Sursa foto: captură video

Autorităților li se cere dotarea cu tehnologii digitale a tuturor elevilor și profesorilor până la 1 septembrie

În Republica Moldova peste 200 de școli nu sunt dotate cu calculatoare iar peste 50% din elevi ajungând la treapta liceală nu au competențele minime de utilizare a programelor de bază, susțin membrii organizației de tineret PAS.

Membrii organizației de tineret PAS au organizat astăzi 1 iunie de Ziua Copilului un flashmob cu tema „Tabletă pentru Educație”, cerând guvernului și Ministerului Educației Culturii și Cercetării asigurarea tuturor elevilor și cadrelor didactice cu tenhologii digitale și acces la internet.

Aceștia susțin că pe timpul pandemiei circa 250.000 de elevi nu au avut acces la lecțiile online din motiv că circa 40 % din gospodării din mediul rural nu au acces la un calculator personal.

Dacă în anul 2014 prim ministrul de atunci, Pavel Filip spunea că până în anul 2020 fiecare elev sau student din localitățile RM ar trebui să aibă acasă câte un calculator, din păcate în 2020, 20 % din tineri nu dețin niciun dispozitv digital acasă. În acest an aducem în vizorul tuturor problema acută a tehnologiilor informaționale, în special a celor mai vulnerabili. În condiții de pandemie lipsa de dotări cu tehnologii moderne în școli, lipsa unui program național de digitalizare și accesul limitat al tinerilor social vulnerabili a afectat grav dreptul tinerilor la educație”, menționează Victor Spânu, secretar general al organizației de tineret PAS.

Un studiu printre elevii din școlile profesionale și colegii în 2019 arăta că circa 10 % din tineri nu au niciun dispozitiv digital și circa 20% nu dețin un loptop sau o tabletă. Astăzi în RM există peste 200 de școli care nu sunt dotate cu calculatoare iar peste 50% din elevi ajungând la treapta liceală nu au competențele minime de utilizare a programelor de bază.

Impunerea procesului educațional la distanță din cauza pandemiei a scos la iveală și un număr mare de profesori care nu au acces la un calculator personal și nu au cunoștințe tehnice de utilizare a unui calculator. Utilizarea tehnologiilor digitale încă este un lux în școlile din RM.

Cerem de la guvernul RM și MECC având în vedere că după rectificarea bugetului ministerul a anunțat că va utiliza 20 de milioane de lei cu asigurarea elevilor cu calculatoare, cerem publicare modului de distribuție a banilor și fișei de parcurs de asigurare a elevilor și cadrelor didactice cu calculatoare și acces la internet până la 1 septembrie 2020. Lansarea unui program național cu calculatoare și tehnologii informaționale a tinerilor din familii cu venituri reduse din grupurile social vulnerabile. Realocarea resurselor economisite în perioada cât școlile au fost închise pentru dotarea elevilor și profesorilor cu tehnologii informaționale.

Colectarea și prezentarea datelor statistice la zi cu privire la accesul la tehnologiile informaționale și conectare la internet a elevilor și profesorilor”, susțin organizatorii flasmobului.

Deputatul PAS Dan Perciun a menționat că în acest an s-au economisit câteva milioane de pe urma anulării sesiunii de BAC, iar acești bani la fel pot fi redecționați pentru tehnologiile digitale.

„Întotdeauna RM a fost un stat inegal în care unii au avut posibilitatea să învețe la școli private, cu profesori bine instruiți cu toată baza tehnico informațională dar cineva cu regret trebuie să învețe într-o școală mică, într-un sat pe cale de dispariție cu oportunitățile, șansele pe care le oferă acea localitate. Odată cu epidemia prăpastia aceasta o să se adâncească dacă n-o să întreprindem măsuri urgente. Noi nu avem încă o claritatea dacă va fi reluat procesul educațional de la 1 septembrie, avem trei luni la dispoziție ca să facem ceva în acest sens”, punctează Perciun.

Noutăţile partenerilor

comentarii: