image
Sursa foto: Reuters

SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

Statele Unite condamnă sancţiunile impuse de către autorităţile de la Ankara, mai exact dublarea taxelor vamale la automobile, alcool şi tutun, menţionând că acestea reprezintă „un pas în direcţia greşită”, au anunţat reprezentanţii Casei Albe, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Autorităţile din Turcia au decis miercuri impunerea unor măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite, numind sancţiunile impuse de preşedinele american Donald Trump un atac asupra economiei.

„Sancţiunile impuse de Turcia sunt cu siguranţă regretabile şi reprezintă un pas în direcţia greşită. Sancţiunile pe care Statele Unite le-au impus Turciei erau în afara intereselor de securitate naţionale”, a declarat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Donald Trump a dublat taxele vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu săptămâna trecută, lucru care a dus la deprecierea lirei turceşti.

Purtătorul de cuvânt a transmis faptul că eliberarea pastorului american Andrew Brunson nu va duce la diminuarea taxelor vamale, dar poate duce la diminuarea sancţiunilor.

„Taxele vamale impuse oţelului nu vor dispărea după eliberarea pastorului Brunson. Aceste taxe sunt specifice securităţii naţionale”, a declarat Sanders.

„Sancţiunile, pe de altă parte, au intrat în vigoare din cauza problemei pastorului Brunson. Le vom reanaliza la momentul potrivit”, a adăugat aceasta.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia sunt într-un punct slab, din cauza situaţiei pastorului american, cât şi din cauza diferenţelor de opinie în ceea ce priveşte situaţia din Siria.

Andrew Brunson a fost arestat în ancheta privind tentativa de lovitură de stat care a avut loc în Turcia în iulie 2016, acesta fiind acuzat că ar avea legături cu mişcarea clericului musulman Fethullah Gulen şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţii considerate drept teroriste de Ankara.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: