image
Sursa foto: facebook

Avocatul Poporului le cere politicienilor să nu folosească copiii pentru campanii de imagine

Copiii nu trebuie să fie tratați ca și instrumente pentru campanii de imagine. Dacă unui politician îi pasă de bunăstarea copiilor și dorește să demonstreze o agendă prietenoasă copiilor, acesta trebuie să înceapă prin a le respecta drepturile. Cu acest mesaj vine avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care reiterează recomandarea cu privire la respectarea standardelor internaționale cu privire la antrenarea copiilor în evenimente publice și utilizarea imaginilor în care aceștia sunt prezenți, transmite IPN.

Maia Bănărescu menționează că un copil nu este un decor, ci un cetățean purtător de drepturi. Exploatarea copiilor sau utilizarea lor pentru a obține un avantaj politic le încalcă drepturile. Potrivit ombudsmanului, dreptul copilului de a fi ascultat în problemele care îl privesc este consacrat în Convenția ONU privind drepturile copilului, la care Republica Moldova este parte și pe care statul nostru s-a angajat să o implementeze.

Avocatul poporului atrage atenția părinților și reprezentanților legali ai copiilor că minorilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a decide în mod responsabil și liber dacă ar dori să participe la o activitate publică sau nu. Adulții responsabili trebuie să susțină și să încurajeze interesul copiilor pentru activitățile publice și nu să-i exploateze în diverse scopuri.

Reacția ombudsmanului vine după ce anterior fostul ministru al sănătății, Ala Nemerenco, a publicat o imagine în care apare președintele țării alături de un copil în scaun cu rotile, menționând că „nimeni nu are dreptul să utilizeze copiii în activități politice”.

„Oare chiar nu avem în țara aceasta pe nimeni să apere copiii de participarea la evenimente cu iz politic și electoral? Instituții de stat, ONG-ri în domeniul protecției copilului, drepturilor omului, avocați ai poporului, deputați, unde sunteți?”, se întreba fosta ministră.

Ala Nemerenco a menționat că această fotografie cu utilizarea fetiței rușinate și probabil stresate, scoasă ca pentru o execuție, este mărturia dezordinii în care se cotilește RM.

„Nimeni nu are dreptul să utilizeze copiii în activități politice. În țări normale aceasta s-ar termina foarte prost atât pentru cariera președintelui, cât și pentru părinți. Noi de ce am luat toți apă în gură?”, s-a întrebat fosta ministră.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: