image
Sursa foto: zdg.md

Dezvăluirile colegului de celulă al lui Veaceslav Platon: „Mi s-a spus că îmi va fi anulată sentința dacă îl ucid”

Alexandru Sârghi, colegul de celulă al lui Veaceslav Platon în penitenciarul numărul 13 al lui Veaceslav Platon, i-a scris o scrisoare procurorului general în care îi povestește cum i s-a propus să îl omoare pe afacerist. În schimb, i s-a promis libertatea. Informația se conține în scrisoarea publicată de NewsMaker, care a intrat în posesia declarațiilor lui Sârghi. Cel din urmă susține că în schemă a fost implicat fostul său avocat și procurorul de la Procuratura Anticorupție, Andrei Baeșu.

Scrisoarea lui Alexandru Sârghi a fost scrisă pe 3 ianuarie 2019, însă, potrivit NewsMaker, care face referire la o sursă anonimă, până în prezent aceasta nu a fost trimisă la Procuratura Generală. Care este motivul că scrisoarea nu a fost expediată și când acest lucru se va întâmpla, sursa nu a precizat.

În scrisoarea adresată lui Eduard Harunjen, colegul de celulă al lui Platon, Alexandru Sârghi, condamnat la aproape 19 ani de închisoare pentru escrocherie, susține că i s-a propus să îl omoare pe Platon în timpul unei altercații pe Platon. Sârghi spune că a fost transferat în luna octombrie a anului trecut din celula 142 în celula 7, acolo unde era deținut Veaceslav Platon. Din spusele sale, anterior nu îl cunoștea pe Platon. Sârghi mai susține că atunci a fost scos din celulă sub pretextul de a se vedea cu avocatul.

„Dar, de fapt, în locul avocatului meu, Bâhlea Vasile, l-am găsit în biroul 23 pe avocatul Lilian Maliga, care demult nu îmi mai este avocat. Am fost surprins. Maliga semăna mai mult a procuror, anchetator, cu telefonul mobil în penitenciar. După câte știu eu avocaților le este interzis în penitenciar cu telefonul”, scrie Sârghi.

În continuare el spune că după cinci minute în camera respectivă a intrat directorul penitenciarul nr. 13 Igor Pântea, însoțit de o persoană necunoscută, care s-a prezentat Albert și a spus că este dintr-o organizație a serviciilor speciale din stat. Doar că, de unde anume, îi va spune mai apoi.

„El mi-a spus că dacă voi fi băiat cum se cade, voi fi scutit de pedeapsa de 18,8 ani, dar cum și ce voi trebui să fac îmi va spune la întâlnirea viitoare și că va fi când dumnealui îmi va spune”, a mai adăugat Sârghi.

Potrivit lui, a doua întâlnire a avut loc peste o săptămână, în biroul 24 al penitenciarului, unde se aflau trei persoane. El spune că era același Albert, Igor Pântea și a treia persoană, care s-a prezentat Constantin.

„Albert mi-a spus că îmi va fi anulată sentința de 18,8 ani în cazul în care eu sub formă de scandal îl omor pe Veaceslav Platon. La început îmi va fi anulată sentința, intentat alt dosar penal și încă puțin timp voi mai sta sub arest preventiv, iar până de Anul Nou 2019 plec acasă”, se arată în scrisoarea semnată de Alexandru Sârghi.

Mai mult, acesta spune că peste două luni, ușa celulei numărul 7 în care se afla el și Platon s-a deschis, iar acolo l-a văzut pe Albert, Constantin și Igor Pântea, care au venit să facă percheziții. Atunci el a aflat că, de fapt, Albert este Oleg Roșca, iar Constantin - procurorul de la Procuratura Anticorupție - Andrei Baeșu. În scrisoarea sa, Sârghi roagă instituțiile de drept să îl ajute să rezolve această problemă și admite că anterior a încălcat legea, iar acum nu vrea s-o mai facă. Sârghi spune că „ei sunt în stare de orice și îl pot lichida pe Veaceslav Platon, iar mai apoi vina s-o dea asupra sa”.

Din scrisoare nu este clar dacă el a refuzat această ofertă, întrucât Sârghi menționează că după aceste discuții a fost liniște și nimeni i-a mai făcut vreo ofertă.

scrisoare coleg Platonscrisoare coleg Platon
scrisoare coleg Platonscrisoare coleg Platon

Solicitat de NewsMaker, avocatul Lilian Maliga a catalogat informațiile oferite de fostul său client ca fiind o prostie. Iar avocatul Vasile Râhlea, care reprezintă interesele lui Alexandru Sârghi în prezent, a spus că nu cunoaște nimic despre scrisoare, iar ultima întâlnire cu clientul său a avut-o pe 15 februarie.

Jurnal TV a încercat să obțină o reacție de la șeful penitenciarului nr. 13, Igor Pântea, însă ofițerul de serviciu a declarat că nu ne poate face legătura cu acesta, întrucât nu este pe loc, iar când va reveni, nu cunoaște. Iar ofițerul de presă a Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihalceanu, avea telefonul închis, iar la mesaj nu a răspuns.

În urma acestor informații apărute, avocații lui Veaceslav Platon au încercat astăzi de dimineață să intre în penitenciarul nr. 13, doar că accesul le-a fost îngrădit.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: