image
Sursa foto: facebook

Scandal diplomatic la Chișinău: Moscova, deranjată că Ambasada României și locuitorii din Mana au comemorat ostașii români

Comemorarea ostașilor români căzuți în lupta pentru eliberarea Basarabiei, eveniment organizat de Ambasada României în Republica Moldova, a iscat o reacție virulentă din partea Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, potrivit căreia inițiativa autorităților de la București de a-și comemora eroii ar fi una „cinică”.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat la 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. La eveniment au participat Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, membrii Biroului atașatului apărării, ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, președintele raionului Orhei, primarul localității Mana, un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum și locuitori ai localității Mana.

ManaMana
ManaMana

Ambasadorul Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Totodată ambasadorul a dat asigurări că „România a fost, este și va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, va susține parcursul european al acesteia și va derula proiecte în sprijinul cetățenilor.

Atașatul militar, aero și naval al României în Republica Moldova, colonelul Cristi Ladaniuc a subliniat în discursul său că „la 25 octombrie România își sărbătorește Armata” și că în Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Mana se „odihnesc 16 Eroi Români (2 identificați, și 14 neidentificați), din cadrul Regimentului 32 Dorobanți, căzuți eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, consecință a pactului Ribbentrop-Molotov.”

Totodată, a menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”

eroieroi
eroieroi

În replica, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a emis un comunicat în care se arată deranjată că autoritățile române își comemorează soldații căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial în lupta pentru eliberarea Basarabiei.

„Declarațiile reprezentanților autorităților de la București de a păstra vie memoria ostașilor este cinică”, se spune în comunicatul emis de serviciul de presă al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

„Urmașii a zeci de persoane ucise de agresorii Antonescu și Alexianu – moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari, nu vor uita infracțiunile acestor criminali fasciști, care își argumentau fărădelegile cu „lupta pentru reunificare”. Poate fi considerată „luptă pentru reunificare” uciderea în masă a rușilor și evreilor în Transnistria de către autoritățile române ocupante? Sau poate „lupta pentru reunificare” poate fi numită participarea forțelor române de partea lui Hitler în lupta de la Stalingrad? (...)”.

„Condamnăm acțiunile care vor să îndreptățească crimele fasciste”, se mai spune în comunicatul Ambasadei Rusiei.

Amintim că România marchează la 25 octombrie Ziua Armatei Române.

Dorin Chirtoacă, candidatul Mișcării Politice Unirea (MPU) a emis o reacție în care condamnă „atacul furibund al ambasadei Federatiei Ruse în RM, la adresa ambasadei Romaniei si ale ambasadorului Daniel Ioniță”.

MPU anunță că va organiza azi la ora 12:00 un eveniment în fata ambasadei Rusiei, la care va prezenta documente de arhiva din Rusia, precum si fotografii, publicate de Serghei Narâskin si Vladimir Putin, care demonstrează că cel mai de nădejde aliat al Germaniei naziste a fost URSS.

„Vom organiza proteste, expoziții de fotografii, proiecții de filme documentare si alte acțiuni, în fata ambasadei Federației Ruse, prin care vom aminti despre adevărul istoric, despre comportamentul si actiunile criminale ale URSS in raport cu Basarabia si poporul român”, mai spune Dorin Chirtoacă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: