image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Vasile Grădinaru, despre încheierea contractului cu MGRES: Partenerii de dezvoltare au susținut această decizie

Actuala guvernare cu greu agonisește bani ca să aibă de unde oferi compensații pentru energie și gaze, de aceea pare paradoxal că în timp ce țări precum România, Ucraina, și altele au susținut decizia ca Guvernul să semneze contractul cu MGRES, mai mulți experți de la Chișinău au criticat această decizie. Opinia aparține deputatului Vasile Grădinaru și a fost expusă în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Noi cu greu agonisim bani ca să dăm compensații pentru gaze și energie electrică. Doamna Președintă, din Japonia și până în SUA, merge și discută cu partenerii ca să ne susțină. Zeci de state s-au adunat la Conferința de la Paris ca să ne ofere suport și tot cu greu reușim să obținem bani pentru necesitățile pe care le avem, cu atât mai greu ne-ar fi să acoperim și alte probleme, cum ar fi energia la un preț mai mare. Ceea ce pentru mine este paradoxal - România, Ucraina, UE, toți s-au expus, că e ok această decizie de a semna contractul cu MGRES și doar noi, cei din RM, spunem că este rău. Ori vedem lucrurile diferit, ori nu prea bine am comunicat”, a spus deputatul.

Președintele CUB, Igor Munteanu, a ținut să precizeze că Delegația UE nu s-a expus pe marginea acestui subiect.

„Comunitatea Energetică Europeană a avut o luare de poziție, dar aceasta nu a trecut prin bordul lor obișnuit. Domnul ambasador al SUA a făcut un lucru foarte bun, în principiu a sprijinit imaginea Guvernului în condițiile în care președintele Maia Sandu se afla într-o vizită de lucru la Departamentul de Stat din SUA. Nu putea fi umbrită vizita de lucru de insuccesele miniștrilor săi și este semnificativ în acest caz că dna Președinte, de la Washington a spus că o prioritate a Guvernului este reorganizarea sectorului energetic și asta nu înseamnă doar să suplimentezi numărul de angajați. Totodată, vreau să menționez că nu a existat o coordonare nici cu Guvernul României”, a mai spus Igor Munteanu.

În replică, Vasile Grădinaru a ținut să precizeze că autoritățile de la Chișinău în prmul rând au discutat cu partea română

„Au fost discuții și au fost de acord cu această decizie. Cu Guvernul României în primul rând s-a discutat și ei știau”, a spus deputatul.

Amintim că întreprinderea „Energocom” a semnat sâmbătă, 3 decembrie, un contract cu Centrala de la Cuciurgan de achiziționare a energiei electrice la un preț de 73 de dolari/MW. În schimb Moldovagaz va livra 5,7 milioane m.c. de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES, adică întreaga cantitate de gaze pe care o primește Republica Moldova de la Gazprom. Ca rezultat, prețul la energia electrică care s-a majorat recent cu 33%, a fost redus cu 25%.

Emisiunea Cabinetul din umbră poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: