„Această eliberare a fost pregătită de fosta guvernare. Sunt două aspecte: reducerea termenului care s-a făcut prin două încheieri de judecată. Aceste decizii nu au fost atacate de fostul Guvern. Reducerea termenului de 709 zile s-a făcut cu aprobarea tacită, cu neatacarea deciziilor instanțelor de judecată de către fostul Guvern și ministrul Justiției. Al doilea aspect: cine a inițiat eliberarea lui Filat. A inițiat o instituție din subordinea Ministerului Justiției în ziua când a plecat din funcție Guvernul condus de Maia Sandu. A inițiat în baza deciziei unanime a unei comisii din 11 persoane din subordinea Ministerului Justiției”, a declarat Dodon.

„În ceea ce privește decizia de ieri, există mari dubii referitor la legalitatea ei. Aici vorbim nu doar de caracterul ascuns al ședinței de ieri. Ministerul Justiției se va clarifica în termenii cei mai restrânși. Deja în ultimele luni, unii criminali în lege au fost eliberați pe același principiu”, a mai spus șeful statului.

De cealaltă parte, fostul premier Maia Sandu a declarat că justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare, iar fostul Guvern nu are nimic în comun cu această decizie.

Amintim că Vladimir Filat a fost eliberat ieri în urma unei încheieri a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Fostul premier a ispășit 4 ani din 9 la care a fost inițial condamnat.