După Laura Codruţa Kovesi sunt clasaţi un procuror din Franţa şi unul din Germania.

Rezultatul selecţiei a fost transmis Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European, forurile care vor lua decizia numirii procurorului-şef al Parchetului European.

Conform regulamentului Parchetului European, adoptat în urmă cu doi ani, Parlamentul European și Consiliul Uniunii trebuie să voteze și să ajungă la un nume comun cel târziu până la data 1 martie. Așadar, pe parcursul lunii februarie ne așteptăm să vedem un vot în cele două foruri pentru desemnarea șefului instituției care ar urma să înceapă să funcționeze în 2020.

Laura Codruța Kovesi este prima desemnată de comisia formată din 12 specialiști din statele Uniunii Europene. Pe listă se mai regăsesc alte două nume de profesioniști, un procuror din Franța și unul din Germania. Comisia a analizat 24 de candidaturi considerate eligibile. Dintre acestea, 11 au trecut în etapa următoare, cea a interviului, care a avut loc în cursul săptămânii trecute.

După acest interviu a fost întocmită această listă finală, transmisă atât către Parlamentul European, cât și către Consiliul Uniunii Europene, în vederea demarării procedurii pentru numirea șefului instituției europene. Președinția Consiliului Uniunii Europene este deținută de România.

Laura KovesiLaura Kovesi

Reacții

Eurodeputatul Cristian Preda anunţă că va vota în favoarea Codruţei Kovesi pentru proziţia de procuror-șef european, el afirmând că, dacă PSD şi ALDE se pun în calea acestei numiri, confirmă natura penală a regimului lor. „Voi vota în plenul PE în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru poziţia de procuror european! Dacă PSD şi ALDE se pun în calea acestei numiri, nu fac decât să confirme natura penală a regimului lor”, a scris Preda pe Facebook.

Uniunea Salvați România cere Guvernului României să dea dovadă de patriotism așa cum clamează și să susțină o româncă pentru o poziție atât de importantă la nivel european. Uniunea Salvați România va transmite europarlamentarilor și grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de susținere a candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru postul de procuror european. Selecția Laurei Codruța Kovesi pe primul loc pe lista scurtă de trei nume pentru postul de procuror european care va ajunge la vot în Parlamentul European este o nouă dovadă că revocarea ei din fruntea DNA a fost o comandă politică din partea unor infractori, fără nicio bază juridică, se arată într-un comunicat al partidului.

USR mai consideră că ministrul justiției Tudorel Toader și coaliția PSD-ALDE au forțat revocarea Laurei Codruța Kovesi, fără avizul CSM, pe baza unui raport încropit din titluri de presă, fără nicio consistență juridică. De altfel, Laura Coduța Kovesi a făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la revocare, iar miza procesului este foarte importantă astfel încât pe viitor niciun alt procuror să nu mai fie supus unui astfel de abuz, reamintește USR.

Dacian Cioloș, președintele PLUS, crede că e important ca europarlamentarii români să susțină candidatura Laurei Codruța Kovesi. „Dacă reprezentanții PSD-ALDE în PE și Consiliul UE nu vor sprijini candidatura unei românce într-una dintre cele mai importante funcții la nivel european, vor arăta că lupta lor este împotriva intereselor României", a declarat Dacian Cioloș, citat de un comunicat al partidului.

De asemenea, liderul PLUS este de părere că poziția favorită pe care o are, în acest moment, fosta șefă a DNA ar trebui să fie un semnal pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader. „E important să înțelegem că, dacă un comitet de selecție european a desemnat-o pe Laura Codruța Kovesi pe lista scurtă, iar ministrul Justiției spune că nu e competetă, atunci avem două variante la care ne putem gândi: ori experții europeni nu sunt competenți, ori Tudorel Toader e de rea-credință”, a mai spus Dacian Cioloș.