image
Sursa foto: jurnal.md

Deputat PAS, despre posibila sistare a gazului: Bani sunt, trebuie să aflăm de ce Ceban nu a făcut transferul către Gazprom

Gazprom amenință să stopeze livrările de gaze naturale Republicii Moldova pentru datoria înregistrată pentru luna octombrie și jumătate din plata pentru noiembrie, precizează deputatul PAS Dan Perciun, care afirmă că cel mai probabil este vorba de „o problemă tehnică”. Declarațiile au fost făcute, în această seară, la „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Este cumva de așteptat ca cel care a consumat să achite. De ce Moldovagaz nu a făcut aceste transferuri vom încerca să aflăm mâine. Sper că este o problemă tehnică. Directorul Moldovagaz trebuie să explice de ce nu a făcut acest transfer. Din anumite motive apartent tehnice a întârziat plata. Există aparent gaz neplătit pentru o lună și jumătate. Probabil au existat anumite solicitări anterior pe canale neoficiale și nu au fost onorate. Cred că problema se va rezolva mâine. Bani sunt, dar trebuie să aflăm de ce Vadim Ceban nu a făcut transferul către Gazprom”, a menționat deputatul PAS Dan Perciun.

Precizăm că Gazprom a notificat Republica Moldova că ar putea stopa furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă astăzi nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul Gazprom a precizat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important - plata sută la sută a plăților curente la timp.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat, pentru Newsmaker, că partea moldovenească a fost informată că Gazprom ar putea sista furnizarea gazului pentru Republica Moldova în termen de 48 de ore. „Confirm că am fost informați oficial. Este vorba despre plata gazului pentru luna octombrie și jumătate din plata pentru noiembrie. S-a produs o separare, întrucât, pentru octombrie, în tarif prețul de achiziție a constituit $150, iar noi cumpăram cu $800”, a menționat Ceban.

Noutăţile partenerilor

comentarii: