În aceste condiții, legea prin care a fost resetat mecanismul desemnării procurorului general interimar prevede expres dreptul Parlamentului Republicii Moldova de a identifica și propune șefului statului candidatul la funcția de procuror general interimar.

„Pe această cale, vin cu un apel către legislativ de a lansa neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea unei candidaturi ireproșabile, integre, în spiritul meritocrației și al profesionalismului.

În perioada actuală, Republica Moldova nu-și poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Or, procedura selectării și numirii procurorului general este una de lungă durată (de la 60 la 90 de zile lucrătoare), și poate afecta nu doar buna funcționare a eșichierului procuraturii, dar și drepturile cetățenilor în procesele și procedurile în curs de examinare”, a declarat președintele Igor Dodon.

Astfel, acesta a solicitat legislativului stabilirea datei limită – 31 iulie curent, pentru propunerea și desemnarea candidaturii. „... astfel încât să pot semna în regim de urgență decretul privind numirea procurorului general interimar nu mai târziu de 1 august”, a mai spus șeful statului.

Funcția de procuror general a rămas vacantă pe 11 iulie, după ce Eduard Harunjen și-a anunțat demisia. El a spus atunci că nu poate să-și exercite atribuțiile de serviciu din motive de sănătate.

După schimbarea puterii în stat, noua guvernare și societatea civilă au cerut în repetate rânduri demisia lui Harunjen, iar la 9 iulie Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care a constatat că au existat nereguli la numirea lui în funcție.

În prezent, interimatul funcției de procuror general este asigurat de către adjunctul său, Igor Popa. Eduard Harunjen l-a desemnat interimar înainte de a demisiona, mai exact atunci când a plecat în concediu medical.