image
Sursa foto: privesc.eu

Dodon solicită Parlamentului să propună un candidat pentru funcția de procuror general interimar până pe 31 iulie

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor, în cadrul căreia urma să propună Președintelui Republicii Moldova candidatura procurorului general interimar, a eșuat din lipsă de cvorum.

În aceste condiții, legea prin care a fost resetat mecanismul desemnării procurorului general interimar prevede expres dreptul Parlamentului Republicii Moldova de a identifica și propune șefului statului candidatul la funcția de procuror general interimar.

„Pe această cale, vin cu un apel către legislativ de a lansa neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea unei candidaturi ireproșabile, integre, în spiritul meritocrației și al profesionalismului.

În perioada actuală, Republica Moldova nu-și poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional. Or, procedura selectării și numirii procurorului general este una de lungă durată (de la 60 la 90 de zile lucrătoare), și poate afecta nu doar buna funcționare a eșichierului procuraturii, dar și drepturile cetățenilor în procesele și procedurile în curs de examinare”, a declarat președintele Igor Dodon.

Astfel, acesta a solicitat legislativului stabilirea datei limită – 31 iulie curent, pentru propunerea și desemnarea candidaturii. „... astfel încât să pot semna în regim de urgență decretul privind numirea procurorului general interimar nu mai târziu de 1 august”, a mai spus șeful statului.

Funcția de procuror general a rămas vacantă pe 11 iulie, după ce Eduard Harunjen și-a anunțat demisia. El a spus atunci că nu poate să-și exercite atribuțiile de serviciu din motive de sănătate.

După schimbarea puterii în stat, noua guvernare și societatea civilă au cerut în repetate rânduri demisia lui Harunjen, iar la 9 iulie Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care a constatat că au existat nereguli la numirea lui în funcție.

În prezent, interimatul funcției de procuror general este asigurat de către adjunctul său, Igor Popa. Eduard Harunjen l-a desemnat interimar înainte de a demisiona, mai exact atunci când a plecat în concediu medical.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: