image
Sursa foto: IPN.md

Protest la Ambasada Republicii Belarus

Reprezentanții comunității OccupyGuguță au organizat astăzi, 11 august, la Ambasada Republicii Belarus din Chișinău o acțiune în „susținerea celor care protestează împotriva dictaturii și pentru democrație în Belarus”, după alegerile prezidențiale, în urma căror a fost declarat învingător Alexandr Lukașenko.

Aceștia au venit cu pancarte cu inscripții: „Jos dictatura!”, „Jos cenzura!”, „Belarus va fi liberă” etc. Reprezentanții comunității OccupyGuguță au declarat că astfel își manifestă solidaritatea cu protestatarii din Belarus, care au fost ținta intervențiilor poliției. Aceștia au lăsat cu cretă pe trotuar mai mult inscripții, iar într-un moment au fost împiedicați de carabinieri să mai scrie. Potrivit lor, necesitatea de a manifesta vine și în contextul în care președintele Igor Dodon „și-a permis să vină cu felicitări pentru Alexandr Lukașenko în numele întregului popor din Republica Moldova”, transmite IPN.

Și Mișcarea Politică UNIREA a venit cu un comunicat de presă în care condamnă „reprimarea în forță a protestatarilor pașnici, acțiunile violente ale forțelor de ordine care trag în manifestanți cu gloanțe de cauciuc, folosesc grenade lacrimogene și tunuri cu apă”. Potrivit Mișcării, arestarea jurnaliștilor independenți și intimidarea concurenților din partea opoziției, atrage după sine o nesupunere civică și mai puternică, ceea ce va spori revolta populară pentru răsturnarea regimului.

„Scaunul ultimului dictator din Europa se clatină puternic, Alexandr Lukașenko înțelege asta și își dă seama că dictatorii niciodată nu au sfârșit cu bine. Regimul său, de 25 de ani, menține statul Belarus în captivitate, departe de tot ceea ce înseamnă alegeri libere în condiții democratice, asigurarea dreptului la libera exprimare, pluralism politic și stat de drept. Poporul belarus a învins frica și teama, a învins teroarea la care a fost supus zeci de ani, cetățenii își doresc să trăiască în democrație și să le fie respectate drepturile”, se mai spune în comunicatul Mișcării UNIREA.

Organizația de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate, împreună cu tinerii din Platforma Demnitate și Adevăr au participat la un flashmob comun în semn de „solidaritatea cu vecinii din Belarus, care în aceste momente luptă împotriva tiraniei, corupției și dictaturii lui Alexander Lukashenko, președinte de 26 de ani”.

După anunțarea victoriei la alegerile prezidențiale a lui Alexandr Lukașenko, președitnele țării, Igor Dodon, i-a transmis un mesaj de felicitare. „Din numele poporului moldovenesc și al meu personal, îi doresc succese remarcabile în realizarea scopurilor propuse în beneficiul Republicii Belarus. Sunt convins că dialogul productiv și cooperarea strânsă dintre Republica Moldova și Republica Belarus în diverse domenii, vor contribui la consolidarea relațiilor dintre țările și popoarele noastre”, mai precizează șeful statului.

Autorităţile belaruse au anunțat victoria lui Aleksandr Lukaşenko cu 80,23% din voturi, astfel acesta ajungând la al şaselea mandat de președinte. Începând încă de duminică noaptea, în marile oraşe din Belarus au avut loc ciocniri violente între poliţie şi protestatari, pe rețelele de socializare fiind publicate imagini video în care în forțele de ordine aplică violența în privința manifestanților. Presa internațională scrie că în timpul scrutinului internetul a picat în Minsk, dar și în alte regiuni ale țării. Cu critici privind corectitudinea scrutinului au venit și UE, și NATO.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: