image
Sursa foto: gov.md

FOTO: Mai mulți sportivi de performanță au fost premiați azi la Guvern

Treisprezece sportivi din țara noastră care au obținut performanțe remarcabile la Jocurile Olimpice și Paralimpice 2021, din Tokyo, au fost premiați astăzi, la Guvern, în cadrul unei ceremonii oficiale, cu participarea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și premierului Natalia Gavrilița. Pentru premierea olimpicilor, dar și a celor care au contribuit la pregătirea lotului olimpic - antrenorii și medicii, Executivul a alocat 10, 8 milioane de lei.

Au fost premiați de Guvern sportivii Serghei Tarnovschi (canoe, locul III) și antrenorul Nicolae Juravschi – care au obținut câte 2 000 000 de lei; Victor Ciobanu (lupte greco-romane), locul V – 600 000 lei, Mihai Cucul, antrenor (lupte greco-romane) – 600 000 lei; Nichita Anastasia, sportivă (lupte feminine), locul VII – 300 000 lei; Cârlan Tudor, antrenor (lupte feminine) – 300 000 lei; Cociu Daniela, sportivă (canoe), locul VII – 300 000 lei și Olărașu Maria, sportivă (canoe), locul VII – 300 000 lei; Adrian Mardare, sportiv (atletism), locul VII – 300 000 lei; Robu Marin, sportiv (haltere), locul VIII – 200 000 lei și Elena Câlcic, sportivă (haltere), locul VIII – 200 000 lei și alții.

În alocuțiunea sa, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a menționat că activitatea fizică și sportul sunt catalizatori ai schimbării sociale pentru dezvoltare. „Vrem să construim o societate care prețuiește și practică sportul și cultura fizică nu declarativ, ci prin acțiuni concrete. Vrem să creăm condiții pentru creșterea viitorilor campioni din rândul tinerilor din țara noastră. Putem face acest lucru împreună”.

s

La rândul său, prim-ministrul Natalia Gavrilița a subliniat că evenimentul omagiază talentul, ambiția și curajul, iar rezultatele obținute de olimpici sunt un prilej de mândrie pentru RM. 

„Vă felicit pentru că în pofida tuturor greutăților reușiți să  promovați imaginea țării în lume, să-i oferiți notorietate, strălucire și apreciere internațională. În momentul în care drapelul Republicii Moldova flutură pe podium, iar imnul răsună în cadrul ceremoniilor olimpice, în fiecare casă este sărbătoare. Munca dumneavoastră trebuie răsplătită, iar aspirațiile - susținute”, a spus Natalia Gavrilița.

ss

În context, premierul a accentuat că Guvernul acordă o atenție deosebită dezvoltării sportului de performanță, iar investițiile în îmbunătățirea infrastructurii de sport din Republica Moldova se află pe lista de priorități ale Cabinetului de miniștri.

„Pentru anul 2022 în proiectul bugetului de stat au fost alocate peste 160 de milioane de lei pentru dezvoltarea sportului național. Urmează să îmbunătăţim cadrul de politici pentru modernizarea sistemului de educaţie fizică şi sport”, a punctat premierul. 

ss

În cadrul ediției a XXXII-a a Jocurilor Olimpice de vară 8 sportivi din țara noastră au obținut rezultate (între locurile III-VIII), iar la ediția a XVI-a a Jocurilor Paralimpice au fost premiați 5 sportivi, reprezentanți ai 6 federații sportive naționale. 

comentarii: