Europarlamentarul a emis o declarație în urma evoluțiilor recente din Republica Moldova legate de presiunea continuă asupra Curții Constituționale și apelul Domnicăi Manole, președinta Curții Constituționale a Republicii Moldova, către toate instituțiile Uniunii Europene și internaționale.

„Uniunea Europeană urmărește cum Curtea Constituțională a Republicii Moldova este supusă unei presiuni enorme pentru a emite un verdict în favoarea unui împrumut rusesc în data de 7 mai. Pe măsură ce independența Curții Constituționale este în pericol, trebuie să o susținem necondiționat. UE urmărește modul în care judecătorii Curții Constituționale sunt hărțuiți, șantajați sau defăimați. Nimeni, niciun președinte, niciun prim-ministru sau un partid de guvernământ nu poate obliga Curtea să urmeze ordine politice în locul legii supreme”, a declarat Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul atrage atenția că „Uniunea Europeană urmărește cum coloana vertebrală a unei justiții independente - Procuratura, Centrul Național Anticorupție - este inactivă sau chiar dă o mână de ajutor autorităților actuale pentru a transforma independența Curții Constituționale într-o parodie și instituția într-o obiect de valoare vândut celui care licitează cel mai mult”.

„Atacul asupra Curții Constituționale este deplorabil și de neacceptat. Disperarea președintelui Dodon și a PSRM de a-i împovăra pe cetățenii Republicii Moldova cu un împrumut rusesc nesigur doar pentru a-și asigura victoria la următoarele alegeri a depășit orice limită. Eforturile politizării Curții Constituționale a Republicii Moldova vor avea consecințe negative asupra relațiilor dintre UE și Moldova”, a adăugat Mureșan.

Acesta amintește, în context, de faptul că săptămâna aceasta Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Curtea Constituțională a României în cazul demiterii procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi.

„Acest lucru este dovada că, atunci când o instanță respectă ordinele politice, aceasta își pierde credibilitatea pentru totdeauna. De asemenea, orice politician care pune astfel de presiuni în instanță ajunge să fie izolat și respins de toți partenerii internaționali. Parlamentul European nu va rămâne doar un observator la astfel de încălcări constituționale și se va asigura că sprijinul actual și viitor pentru Moldova va fi reevaluat”, mai spune președintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-RM.

Amintim că președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a sesizat ieri partenerii internaționali ai Republicii Moldova cu privire la presiunile la care sunt supuși judecătorii CC, determinate de examinarea de către aceasta a constituționalității acordului de împrumut de la Federația Rusă, suspendat de către Curte la 23 aprilie.

De asemenea, presiunile sunt alimentate de demiterea lui Vladimir Țurcan, fost deputat al PSRM, din funcția de Președinte al CC la 23 aprilie. Demiterea a avut loc ca urmare a unei discuții a acestuia cu Igor Dodon despre decizia privind suspendarea unei legi aprobate prin angajare de răspundere.