image
Sursa foto: privesc.eu

DOC: Raportul comisiei de anchetă privind frauda bancară, VOTAT de Parlament; „Plahotniuc, Șor, Filat - beneficiari finali”

UPDATE 12:48 // Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a fost aprobat de Parlament.

UPDATE 10:21 // Și fracțiunea Partidului Șor se arată nemulțumită de faptul că opoziția nu a fost prezentă în componența comisiei de anchetă.

„Când am creat comisia, voi vă plimbați. Cineva la Orhei, cineva la GBC, cineva ștergea urmele. Cei de la PD l-au înaintat pe Candu, candidatură care a fost respinsă. El nu are ce căuta în această comisie. Ulterior, nu a mai venit nicio propunere”, a explicat Alexandru Slusari.

UPDATE 10:16 // Audierea raportului comisiei de anchetă s-a încheiat. A început runda de întrebări.

„Vă felicit pentru această muncă enormă. Ați rezistat presiunii trollilor. Azi am văzut asaltul principalului troll. Hoția a fost posibilă numai din cauza faptului că s-au înțeles politicieni corupți, oligarhi și reprezentanți ai instituțiilor de stat”, a comentat deputatul fracțiunii PAS, Igor Grosu, care l-a întrebat pe Slusari dacă a fost vreun funcționar care și-a recunoscut vina.

„Cu părere de rău, am văzut doar încercare de pasare de responsabilitate. Un gest de dezacord a a fost doar Veaceslav Negruța. Nu a participa, a luptat cum a putut”, a menționat Alexandru Slusari.

UPDATE 10:11 // „Beneficiarii finali principali ai furtului bancar au fost grupările lui Plahotniuc, Șor și Filat”, a declarat președintele Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari.

UPDATE 10.09 // Comisia de anchetă privind frauda bancară propune revocarea viceguvernatorilor Băncii Naționale a Moldovei, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

Totodată, comisia de anchetă propune ca Guvernul și BNM să decidă în termen de 60 de zile examinarea oportunității desecretizării și publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar.

De asemenea, Comisia de anchetă recomandă inițierea semnării acordurilor fiscale cu toate țările și zonele off-shore privind schimbul informațiilor fiscale. În proiect de mai propune examinarea oportunității revizurii legii care a pus miliardul furat pe umerii cetățenilor.

De asemenea, în termen de 90 de zile, Ministerul Finanțelor va organiza un audit privind legalitatea repartizării creditelor de urgență către BNM pentru Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în perioada 2014 - 2015.

Comisia de anchetă propune de asemenea Parlamentului să solicite Procuraturii Generale examinarea cauzelor stagnării admise de către Procuratura Anticorupție în perioada 2015 - 2019 în investigarea fraudei bancare.

Totodată, PG urmează să intensifice colaborarea cu serviciile speciale din alte țări privind recuperearea mijloace sustrase în urma jafului bancar, în special cu FBI, și să prezinte Parlamentului, în termen de 30 de zile, un raport privind investigarea devalizării sistemului bancar.

UPDATE 9:32 // Fracțiunea PD anunță că părăsește sala Parlamentului. „Această comisie este pertinentă. S-a refuzat ca la lucrările comisiei să participe opoziția. A fost un instrument de justiție publică”, a declarat Candu.

„Hoții”, au scandat deputații PD în momentul ieșirii din sală. „Hoții strigă hoții”, a comentat președintele comisiei de anchetă, Alexandru Sluari.

_____

Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare va fi audiat astăzi în plenul Parlamentului.

De asemenea, deputații vor examina un proiectul de hotărâre privind activitatea Comisiei de anchetă privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

Potrivit proiectului, termenul de activitate a comisiei urmează să fie prelungit cu 60 de zi.

Ședința Parlamentului poată fi urmărită în direct.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: