image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Să ne apărăm valorile! Campanie pentru restabilirea crucii lui Alexandru Cristea, autorul muzicii Imnului Republicii Moldova

Jurnal.md și Jurnal TV, în parteneriat cu Asociația Obștească „Monumentum” și cu Societatea Limba Noastră cea Română, inițiază o campanie de colectare de fonduri pentru restabilirea crucii de pe mormântul preotului Alexandru Cristea, autorul muzicii Imnului de stat al Republicii Moldova. Dacă jumătate dintre prietenii noștri ar dona câte 50 de lei, împreună am reuși să colectăm timp de câteva zile suma necesară de 40.000 de lei!

De câțiva ani, mormântul preotului Alexandru Cristea, autorul muzicii Imnului de stat „Limba noastră”, nu mai are cruce și nici numele pe el. Vandalii încearcă să-l șteargă din conștiința noastră. În toți acești ani, de când crucea a dispărut de pe mormânt, autoritățile nu și-au manifestat interesul să găsească făptașul, dar nici să ridice un alt însemn creștin în loc.

Preot, dirijor de cor, compozitor și profesor, Alexandru Cristea a fost înmormântat în Cimitirul Central din strada Armenească din Chișinău în 1942. Prima cruce de pe mormântul preotului a fost vandalizată în perioada sovietică. Cea de-a doua cruce, din lemn, a fost înălțată de către prieteni ai familiei sale. În 1998, după ce „Limba noastră” a devenit imn de stat al Republicii Moldova, crucea învechită din lemn a fost înlocuită cu alta, din metal, din banii Ministerului Culturii. Cu câțiva ani în urmă, această cruce a fost furată de pe mormântul preotului.

Alexandru CristeaAlexandru Cristea

Doar o placă din marmură albă atârnată pe postament, pe care scrie: „Preot, dirijor de cor, autorul muzicii imnului de stat al Republicii Moldova”, mai amintește că aici este înhumată o personalitate importantă a neamului nostru.

Alexandru CristeaAlexandru Cristea

Jurnal.md și Jurnal TV, în parteneriat cu Asociația Obștească „Monumentum” și cu Societatea Limba Noastră cea Română, inițiază o campanie de colectare de fonduri pentru restabilirea crucii de pe mormântul preotului Alexandru Cristea, autorul muzicii Imnului de stat al Republicii Moldova. Dacă jumătate dintre prietenii noștri ar dona câte 50 de lei, împreună am reuși să strângem suma necesară de aproximativ 40.000 de lei doar în câteva zile!

„Proiectul crucii în format 3D a fost executat deja de către arhitectul Mihail Andrieș, rămâne să-l realizăm”, spune Iulian Rusanovschi, reprezentantul A.O. „Monumentum”, care și-a asumat rolul de a duce ideea la realizare.

Alexandru CristeaAlexandru Cristea

Banii îi puteți dona pe contul IBAN al A. O. „Monumentum”:

MOLDMD2X
MD73ML000000022514342027
1018620001687

Numărul de telefon al lui Iulian Rusanovschi: 079444462

Vă mulțumim pentru susținere!

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: