image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Popescu, despre raportul CE care arată că RM are rezultate mai slabe decât Ucraina și Georgia: „E un document intern”

Raportul Comisiei Europene cu privire la Republica Moldova este deocamdată un document intern și urmează să fie publicat oficial mai târziu în luna ianuarie, precizează ministrul de Externe, Nicu Popescu.

„Acest document se bazează pe răspunsurile din luna mai la chestionarul expediat de autorități către UE, iar deficiențele administrative vehiculate sunt bine cunoscute publicului și se datorează progresului lent de integrare europeană înregistrat de fostele guvernări. Este important să evidențiem că reprezentanții Comisiei Europene au recomandat ferm Consiliului UE acordarea țării noastre a statutului de țară candidat, care demonstrează clar progresele înregistrate deja de actualul guvern în domeniul integrării europene”, a menționat Nicu Popescu.

Prima parte a Avizului Comisiei Europene a fost publicată pe 17 iunie 2022 și vizează două capitole - criteriul politic și criteriul economic. A doua parte – Raportul analitic care urmează să fie publicat în curând reflectă un bilanț detaliat pe fiecare capitol de aderare și va analiza în mod special: nivelul de transpunere a acquis-ului UE în legislaţia țării noastre; proceduri și mecanisme de implementare a politicilor UE cu accent major pe capacitatea administrativă și instituțională; nivelul de cooperare a țării noastre cu Uniunea Europeană.

„Noul raport care urmează a fi publicat va evalua situația existentă la cele 33 de capitole ale legislației UE și nu va include progresele substanțele deja realizate după luna iunie.Este o premieră pentru țara noastră de a trece printr-o evaluare a cerințelor de corespundere cu un stat membru al UE și este evident, la fel cum am anunțat și anterior că procesul de transformare europeană și modernizare a instituțiilor noastre și asigurării pregătirii administrative va fi unul de durată. Totodată, acest raport este o foaie de parcurs excelentă, care prezintă starea lucrurilor în fiecare domeniu și ne va ajuta să prioritizăm politicile și deciziile ulterioare”, a mai spus Nicu Popescu.

Ministrul de Externe a adăugat că autoritățile deja au început identificarea restanțelor pe toate capitolele de aderare ca să ne mișcăm accelerat înainte, iar concomitent implementăm și cele 9 recomandări ale Comisiei Europene.

„În toamnă anului 2023, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova. În 2023 vom reuși și mai multe împreună!”, a conchis ministrul Nicu Popescu.

Europa Liberă a scris că Republica Moldova înregistrează rezultate mai slabe decât Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene, potrivit Draft-ului raportului Comisiei Europene care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar al fiecărei țări din trioul asociat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: