image
Sursa foto: captură video

Draftul raportului Comisiei Europene privind RM - „un semnal îngrijorător de la Bruxelles” // OPINII

Draft-ul raportului Comisiei Europene care evaluează gradul de îndeplinire a acquis-ului comunitar al Republicii Moldova este un semnal destul de îngrijorător de la Bruxelles. Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Deputatul PAS Vasile Grădinaru a accentuat că draft-ul raportului Comisiei Europene, care arată că țara noastră înregistrează rezultate mai slabe decât Ucraina și Georgia în aplicarea legislației europene, reflectă situația din RM în mai 2022.

„Toți știu cine a guvernat până în 2021 și cum se mișcau într-o direcție total inversă decât cea a integrării europene. Desigur că după ani de zile de guvernare cu Plahotniuc, Dodon, Șor nu avea cum să avem o legislație aproape de cea europeană. După ce am preluat mandatul am început eforturile pe această dimensiune. S-a început războiul, iar două luni ne-am concentrat pe rezolvarea problemelor migrației, a efectelor economice, dar paralel ne ocupam și cu ajustarea legislației. Din mai până în prezent, practic la fiecare ședință se aprobau legi privind racordarea legislației la cea europeană”, a menționat Vasile Grădinaru.

„Noi am primit statutul de țară candidat la UE ca un anumit bonus, ca o încurajare ca să ne facem mai târziu temele pe acasă. Nu e nimic grav, dar e un semnal de la Bruxelles destul de îngrijorător. Am mai spus că la capitolul „lupta cu oligarhia”, Bruxelles-ul nu ne va da niciun fel de scadență, pentru că Republica Moldova este locul slab al Europeni, suntem Sicilia europeană. S-a promis o reformă combativă a justiției, dar vedem sentințe foarte dubioase date în ultimele săptămâni”, consideră analistul politic Roman Mihăeș.

„UE nu se mai joacă cu noi și noi trebuie să luăm în serios toate observațiile. Ei ne vor lăuda, dar ne vor bate la locul unde se merită, astfel ca noi să facem pași înainte”, a comentat jurnalistul Valeriu Saharneanu.

Precizăm că, potrivit MInisterului de Externe, în toamnă, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va conține și raportul de progres pe Republica Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: