image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Socialiștii promit ajutoare înainte de alegeri: Ochelari pentru copii din familii nevoiașe, pe banii bugetului municipal

În ajun de alegeri, fracțiunea PSRM din Consiliul municipal Chișinău a solicitat instituțiilor de învățământ să întocmească liste cu copiii din familii dezavantajate, care ar avea nevoie de... ochelari de vedere. Potrivit socialiștilor, ochelarii optici vor costa 900 de lei perechea, iar banii ar urma să fie scoși din bugetul municipal.

Consilierul PSRM Ludmila Polodiuc, autorul proiectului, nu a putut să ne spună cine și cum a stabilit acest preț. Unii directori de liceu spun că au primit scrisoarea de la consilierii PSRM și au început să facă listele respective.

Potrivit inițiativei elaborate de către Ludmila Polodiuc, vicepreședinte al fracțiunii PSRM din cadrul Consiliului municipal, „elevii din familii nevoiașe, care acuză deficiențe de vedere, vor fi examinați la o clinică oftalmologică”, iar „suma alocată pentru fiecare este de 900 de lei”. Directorii de școală au fost rugați să facă listele cu mare responsabilitate și să le prezinte pe 20 mai, fapt confirmat și de șeful Direcției educație, Andrei Pavaloi.

„La solicitarea consilierului municipal au fost transmise solicitări către manageri să facă consultări cu părinții, cine au necesitatea și cine doresc”, ne-a confirmat Pavaloi.

Șeful Direcției educație recunoaște însă că eforturile consilierilor PSRM ar putea să fie zadarnice, deoarece la Primărie n-a fost înregistrat niciun proiect de decizie în acest sens.

Unii directori de liceu spun că au primit scrisoarea de la consilierii PSRM și au început să facă listele respective.

„Suntem în acumularea persoanelor care solicită ajutorul acesta. Noi avem în genere pentru familii socialmente vulnerabile anchete făcute”, a declarat directorului liceului „Mihail Sadoveanu”, Ion Popov, pentru Jurnal.

Am sunat-o pe Ludmila Polodiuc să ne explice cum va fi implementat proiectul. Consilierul PSRM s-a arătat deranjat de faptul că informația a ajuns în presă.

„De unde ați primit informația? Este un document intern. De unde ați primit informația?”, s-a interesat Polodiuc.

Deși în textul solicitării Polodiuc a fixat și ziua, 20 mai, pentru prezentarea listelor cu elevi, nouă ne-a spus că e prematur să fie declanșate dezbateri pe marginea acestui subiect.

„Mi se pare că încă e devreme să abordăm acest subiect, pentru că la etapa actuală este prematur. Eu am făcut demersul, am trasat sarcinile și am anunțat cerințele”, a declarat socialista.

Până în prezent, Primăria Chișinău nu a acordat ajutoare umanitare pentru elevii rău-văzători. Am încercat să aflăm dacă inițiativa consilierului PSRM pornește de la vreun studiu calificat în acest sens. „Spuneți-mi, vă rog, eu apăr teza de disertație? Trebuie să vă prezint raport despre site-urile și sursele pe care le-am folosit?”, s-a indignat Ludmila Polodiuc.

Mai mult, Ludmila Polodiuc n-a putut să ne spună cum a fost stabilită suma de 900 de lei pentru fiecare elev și nici dacă a purtat tratative cu clinicile de oftalmologie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: