image
Sursa foto: europalibera.org

Ștefan Gligor: 2018 este anul celei mai grave involuții din istoria RM; Ne vedem pe 26 august în PMAN

2018 este anul celei mai grave involuții în istoria Republicii Moldova din momentul obținerii independenței și până în prezent. PD a reușit pentru prima dată să anihileze integral principiile reprezentativității și auto-administrării prin alegeri, separarea puterilor în stat și independența justiției, susține Ștefan Gligor, directorul de programe la Centrul de Politici și Reforme.

„Pornind de la necesitatea de evalua impactul ultimelor evenimente asupra societatii și statului nostru, în primul rând trebuie sa constatam faptul anihilării suveranității poporului reglementate de art. 2 și a statului de drept reglementat de art. 1 al Constituției. Începând cu anul 2015 suveranitatea a fost subminată, iar începând cu 2018 nu mai reprezintă decât o prevedere formală in Constituție”, susține Gligor.

Potrivit lui Ștefan Gligor, prin subordonarea organelor de urmărire penală și a instanțelor judecătorești la toate nivelele, PD a reușit asamblarea unei majorități parlamentare hibride care a trădat voința poporului și a fost subordonată voinței unei singure persoane și asociaților săi.

„Prin aceleași metode Partidul Democrat a ”convins” majoritatea absolută a primarilor aleși în alegerile locale din 2015 să adere la Partidul Democrat, or în sistemul electoral mixt controlul administrațiilor publice locale este la fel de important precum controlul justiției pentru asigurarea unei victorii sigure în alegerile parlamentare stabilite pentru 24 februarie 2019”, a declarat Gligor.

„În mod cert 2018 poate fi considerat anul în care a încetat să funcționeze conceptul reprezentării poporului prin intermediul alegerilor parlamentare și/sau locale în particular și a unei democrații funcționale la general”, spune Ștefan Gligor..

Anularea ilegală și vădit abuzivă a alegerilor locale din municipiul Chișinău a demonstrat gradul de control absolut al justiției și instituțiilor statului, precum și caracterul formal al viitoarelor alegeri parlamentare, susține Gligor.

„Fiind conștienți de aceste realități, am considerat de importanță absolută să ripostăm și să demascăm procesele de capturare a instituțiilor de stat și în acest sens este suficient să vă aduc aminte despre inițiativa cetățenilor cu privire la inițierea unui referendum legislativ prin intermediul căruia ne-am propus să anulăm sistemul electoral mixt la sfârșitul 2017 și primele luni ale 2018. Prin refuzul vădit ilegal și sfidător al Comisiei Electorale Centrale de a respecta dreptul cetățenilor la referendum această instituție și-a demascat angajatorul și ne-a permis să demonstrăm angajarea politică a majorității membrilor CEC”, spune Gligor.

„Prin anularea alegerilor locale în mun. Chișinău instanțele judecătorești și Comisia Electorală Centrală au demonstrat angajare politică, dar cel mai important este că întreaga societate a fost avertizată cu privire la caracterul formal al alegerilor parlamentare viitoare și o nouă realitate impusă fiecăruia din noi, realitate în care prevederile art. 1, al 3 al Constituției conform caruia – ”Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sînt garantate” - rămân la discreția unei singure persoane”, susține Ștefan Gligor.

În același timp prin victoria obținută de Andrei Năstase în alegerile locale, anul 2018 a marcat cea mai mare reușită a opoziției antisistem, susține Gligor.

„Acest an poate și trebuie să devină o dată în care cetățenii și-au apărat dreptul la democrație, libertate, justiție independentă și bunăstare. Însă pentru a obține o victorie în acest sens suntem obligați să impunem Parlamentul Republicii Moldova să anuleze sistemul electoral mixt, adoptat în pofida opiniei Comisiei de la Venetia si cu grave incalcari si manipulari”, a spus Gligor.

„Republica Moldova va putea sărbători independența doar atunci când fiecare din noi, cetățenii țării noastre, o vom garanta și apăra prin coeziune și mobilizare întru apărarea drepturilor noastre. În 2018 ne-a fost furat dreptul la vot și la alegeri, ce ar trebui să mai facă acest regim ca să ripostăm și să ne asigurăm dreptul la alegeri cinstite și reprezentative? Eu zic că opoziția noastră merita încă o șansă. Ne vedem pe 26 august în PMAN”, a conchis Ștefan Gligor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: