image
Sursa foto: jurnal.md

RM va avea farmacii mobile: „Medicamentele se vor vinde în dughene ca sineala schimbată pe cârpe”; Ministerul Sănătății tace

Inițiativa legislativă care permite vânzarea medicamentelor în farmacii mobile, după modelul magazinelor sociale, proiect inițiat de Ilan Șor, a fost votată ieri în lectură finală.

Deși inițiativa a fost criticată dur de deputații din opoziție, care au calificat-o ca fiind periculoasă pentru cetățeni, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nu a emis deocamdată nicio reacție pe marginea acestui subiect. Ex-ministra Sănătății Ala Nemerenco, consideră că proiectul vine să aplice o lovitură grea sistemului farmaceutic din RM.

Prin modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică, a Legii cu privire la comerțul interior care permite comerțul farmaceutic prin intermediul „farmaciilor mobile” este permis importul de medicamente neautorizate și totodată este permisă activitatea farmaceutică care nu va fi realizată de farmaciști, atenționează Ala Nemerenco.

„Liberalizarea prețurilor la lista de medicamente OTC, acum, în plină pandemie, vânzarea medicamentelor în magazine și pe la dughenele ambulante așa cum se schimba sineala pe cârpe în secolul trecut, eliminarea criteriului geografic și demografic pentru amplasarea farmaciilor care este un criteriu recomandat de OMS, sistemului farmaceutic din RM i s-a aplicat o lovitură fatală. Cât de fatală, veți înțelege puțin mai târziu. De la farmaciști până la simpli consumatori veți simți aceste „îmbunătățiri”, a scris Ala Nemerenco pe pagina sa de facebook.

În context ea acuză conducerea Ministerului Sănătății de iresponsabilitate și incomptență.

„Felicitări Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova pentru așa victorie în distrugerea sistemului. Niciun minister sub alți miniștri nu a atins așa cote”, a scris Ala Nemerenco.

Responsabilii MSMPS nu au comentat deocamdată aceste acuzații.

Amintim că deputații din opoziție au criticat dur modificările la Legea cu privire la activitatea farmaceutică.

Deputații din fracțiunea PDM au declarat că este o inițiativă inacceptabilă pentru cetățeni și economia RM, o lege care va permite importul de medicamente dubioase și neautorizate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: