image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

„Vom solicita în mod repetat acces la dosarul răpirii profesorilor turci; Deputaţii au dreptul de acces la secretul de stat”

Deputatul blocului ACUM Sergiu Litvinenco a declarat că va solicita în mod repetat acces la dosarul penal deschis în cazul răpirii celor şapte profesori turci din RM, după ce PG i-a dat un răspuns evaziv, în care se spune că informaţia nu-i poate fi divulgată deoarece este atribuită la secretul de stat.

Legea cu privire la secretul de stat însă prevede că deputaţii pot avea acces la informaţia clasificată, cu asumarea obligaţiei de a nu o divulga ulterior.

Deputatul blocului ACUM a solicitat detalii despre dosarul penal deschis în cazul răpirii profesorilor turci încă la 16 decembrie 2019. El a cerut să fie informat la ce etapă se află cauza penală, cine au fost persoanele implicate în răpirea profesorilor turci şi dacă au fost identificate circumstanţe noi, care ar confirma ori ar infirma versiunea că răpirea s-a produs la indicaţia lui Vladimir Plahotniuc prin înţelegere prealabilă cu şeful statului, având drept scop aşa numita „sponsorizare” a lucrărilor de reparaţie a sediului Preşedinţiei.

Totodată, deputatul a solicitat informaţii referitor la gradul de vinovăţie a lui Vasile Botnari, pe atunci director al SIS. Or, conform legii de organizare şi funcţionare a acestei instituţii, directorul SIS este cel care răspunde pentru toate deciziile luate în cadrul acestei instituţii.

„Din cele patru întrebări adresate, am primit răspuns doar la una, şi acela evaziv. În solicitarea către procuratură se conţineau mai multe detalii cu privire la acest caz decât în răspunsul procurorilor. Și asta chiar dacă anexa nr.1 la Legea cu privire la secretul de stat spune expres că deputații au dreptul de acces la secretul de stat de forma 1. Bineînțeles că sub rezerva nedivulgării ulterioare”, notează Litvinenco.

Deputatul mai observă că, reieşind din abordarea acestui caz, pe moment nu există „nicio diferență între cum funcționa procuratura pe timpul lui Harunjen și cum funcționează pe timpul lui Stoianoglo”.

„Au fost date publicităţii numele a doi învinuiţi în acest dosar: Alexandru Baltaga, fost director adjunct al SIS şi numele directorului Biroului Migraţie şi Azil, Olga Poalelungi. Dorim să aflăm dacă figurează şi numele lui Vasile Botnari. Stoianoglo a dat aisgurări că vor fi pedepsiţi nu doar pionii care au încălcat legea, ci şi rechinii. Deocamdată acest lucru nu s-a întâmplat, iar dacă s-a întâmplat noi nu cunoaştem. Vom vedea care sunt instrumentele şi vom solicita informaţia în mod repetat. Cu siguranţă nu vom lăsa lucrurile aşa”, a mai spus deputatul.

Amintim că la 6 septembrie 2018, şapte angajați ai liceului moldo-turc „Orizont” au fost reținuți de reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate şi au fost expulzați de pe teritoriul R.Moldova. Ulterior, SIS a anunțat că aceştia sunt ”suspectați de legături cu o grupare islamistă”.

Expulzarea profesorilor a avut loc înaintea vizitei lui Recep Erdogan la Chișinău, în octombrie 2018. Președintele Turciei a participat la ceremonia de inaugurare a clădirii Președinției, instituție devastată în timpul protestelor din 2009, dar restaurată din banii Turciei. Guvernul acestei ţări a oferit o donaţie de şapte milioane de euro, iar mai multe voci spun că expulzarea profesorilor a fost răsplata lui Dodon pentru reabilitarea instituției prezidențiale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: