image
Sursa foto: IPN

Chișinău, cinci secole de istorie

Cinci secole de istorie a orașului Chișinău pot fi urmărite în cadrul unei expoziții de hrisoave la Muzeul de Istorie a Orașului. Cel mai vechi datează din secolul al XV-lea, la expoziție fiind prezentată o copie

Originalul acestuia este păstrat în Arhiva Națională din Varșovia, Polonia, transmite IPN. Directorul Muzeului de Istorie a Orașului, Valeria Suruceanu, a precizat că proiectului  „Moștenirea cultural-istorică a Chișinăului” a fost conceput cu ocazia organizării primei ediții a festivalului „Te salut, Chișinău”. Promovarea patrimoniului cultural fiind una dintre priorități. „În acest proiect am colaborat cu Muzeul Național de Istorie al Moldovei, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Biblioteca Științifică Centrală „Andrei Lupan”. În prezent majoritatea documentelor ce țin de istoria Chișinăului se păstrează în arhivele din România,  Rusia, Ucraina, Polonia. Interesul deosebit  în cadrul expoziției prezintă copia Hrisovului întocmit pe 17 iulie 1436, cu privire la prima atestare documentară  a Chișinăului, originalul căruia se păstrează la Arhiva Centrală a Documentelor Istorice din Varșovia, a adăugat directoarea muzeului.

La expoziție sunt prezente acte de cesiune de moșii și localități, planuri urbanistice ce atestă valoarea istorică a orașului Chișinău și documente semnate de către domnitorul Moldovei, Constantin Movilă.

Șefa Direcției Cultură, Valentina Volontir, a remarcat că acest festival promovează valorile culturale. „Și noi avem nevoie de cultură, și mai ales să încurajăm oamenii de creație, specialiștii în promovarea patrimoniului cultural material și imaterial. Expoziția de la Muzeul de Istorie a Orașului transmite informații valoroase cu privire la atestarea și dezvoltarea orașului, informații pe care ar fi bine să le cunoaștem pentru a dezvolta un sentiment de mândrie urmașilor noștri”, a declarat Valentina Volontir pentru IPN.

Expoziția poate fi vizitată până pe 20 august inclusiv.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: