image
Sursa foto: gov.md

Nivelul apei în Nistru a crescut cu 3,5 metri în or. Otaci, iar la Soroca există riscul să fie blocat sistemul de canalizare

Nivelul apei în râul Nistru a crescut cu 3,5 metri în orașul Otaci, iar la Soroca există riscul de a fi inundată o porțiune și blocat temporar sistemul de canalizare.

Situația a fost examinată în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanții MAI, MEI, MADRM, MA, a instituțiilor publice specializate și autorităților publice locale.

Conducerea IGSU a informat Șeful Executivului că modificarea regimului de deversare la nodurile hidraulice Novodnestrovsc și Dubăsari a cauzat creșteri esențiale a nivelului de apă.

Pe parcursul zilei de 24 iunie 2020, în orașul Otaci, nivelul apei în râul Nistru a crescut cu 3,5 m. Această creștere a determinat necesitatea de a întreprinde măsuri preventive în orașul Vălcineț, r-nul Ocnița, unde au fost obturate gurile de evacuare a apelor pluviale spre râul Nistru pentru a preveni pătrunderea apelor din râu spre localitate.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru perioada de 24 iunie – 2 iulie creșteri de nivel pe sectorul s. Naslavcea - or. Dubăsari, cu 2– 3,2 metri și pe sectorul or. Dubăsari - s. Talmaza, cu 2,5 – 3,4 m.

Pe segmentul Naslavcea - Dubăsari, în prezent, nu există riscuri mari cu excepția orașului Soroca, unde poate fi inundată o porțiune și blocat temporar sistemul de canalizare.

Agenția Resurselor de Apă din Ucraina a transmis ieri informația referitoare la debitele din amonte și aval ale râului Nistru.

În urma precipitațiilor abundente căzute în bazinul râului Nistru și luând în calcul debitul majorat pe râu, la ora 04:00, la punctele hidrotehnice Galici și Zaleșici debitul constituia 3480 m3/s și 1560 m3/s, respectiv în aval de nodul hidrotehnic Dnestrovsk debitul evacuat a fost majorat între 1800-1850 m3/s cu ulterioară majorare de până la 2000-2050 m3/s, începând cu ora 10:00.

În opinia specialiștilor meteorologi, situația se ameliorează, precipitațiile în Ucraina sunt abundente dar încetinesc, însă pericolul ieșirii apelor există.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: