image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO // O gunoiște din raionul Sângerei care arde de câteva zile seamănă discordie între localnici și primărie

O gunoiște din satul Bilicenii Vechi raionul Sângerei care se află la câțiva metri de casele oamenilor, mocnește de câteva zile, iar fumul este insuportabil. Oamenii care locuiesc în preajmă susțin că primara nu rezolvă această problemă de ani de zile. Aceasta la rândul său a declarat că împreună cu o comisie de specialitate va căuta soluții pentru a aplica amenzi celora care depozitează acolo gunoiul și care îi dau foc.

Câțiva localnici din satul Bilicenii Vechi raionul Sângerei susțin că de câteva zile gunoiștea care se află la nici 50 de metri de casele lor ia foc, iar ei se sufocă de la fumul dens. Sâmbătă au chemat pompierii care au stins incendiu, iar la câteva ore acesta s-a reaprins din nou

Pompierii au fost și sâmbătă, au stins, ieri iar s-a aprins, odată la trei zile se aprinde din nou. Gunoiștea este foarte aproape de case. În 2015 primarul care este și acum a hotărât de a o amplasa temporar și consiliul local a votat. Este autorizată temporar de consiliul, dar este chiar sub sat.

În general este logic să se amplaseze la 2, 3 kilometri de sat, trebuie să fie trombată, astupată cu niște pământ periodic, nu este îngrădită și nu există o persoană responsabilă care să monitorizeze ceea ce se întâmplă. Nu a ajuns focul la case deoacece este un șanț, asta a oprit”, ne spune Maia Bălan.

Un alt locuitor susține că în momentul când autoritățile publice locale au hotărât de a amplasa temporar gunoiștea lângă sat, cei care locuiesc în preajmă, nu au fost chemați la ședință.

Câteva zile a ars, acum nu arde, dar miros este, mocnește, până diseară iar se va aprinde. Noi nu ne putem răsufla aici, eu iaca o haină spăl, nu pot să o pun la uscat afară. De câte ori am vorbit cu doamna primăriță nu a rezolvat nimic. Aduce lumea de prin sat gunoaie aici, ea zice că ducem noi gunoi. Cu dânsa nu-i de vorbit. Sâmbătă, duminică a ars într-una, am chemat pompierii și au stins focul. Când s-a făcut adunare și s-a luat hotărârea că gunoiștea să fie amplasată aici, pe noi cei din această mahala nu ne-a chemat, nimeni nu ne-a anunțat de adunare”, ne spune Ion Gânju.

Primara Ala Guzun a declarat pentru jurnal.md că cineva dă intenționat foc la gunoiște și că împreună cu comisia de specialitate va căuta soluții pentru a amenda persoanele care se fac vinovate.

Gunoiștea se află pe teritoriul fostei ferme, care nu mai activează. Acolo sunt niște gropi, s-a lucrat cu cetățenii și consiliul local a luat hotărârea să amplaseze temporar acolo gunoiștea. Am creat un serviciu de salubrizare prin intermediul unui organizații private, a lucrat un an de zile, a luat cam greu foc, s-a stopat”, menționează Guzun.

Primara ne spune că prin intermediul primăriei a fost creat un serviciu de salubrizare, organizat împreună cu întreprinderea municipală Chișcăreni, pentru servicii de transportare, strângere și depozitare la Țambula, lângă Bălți, acest serviciu costă 50 de lei pentru un cub, dar nu toți locuitorii au contracte, astfel restul duc gunoiul la fermă.

Am transportat până acum 400 de metri cubi de gunoi, asta înseamnă că 400 de gospodării sunt conștiente, dar restul familiilor nu au gunoi, asta înseamnă că și acea gunoiștea de care se plâng ar trebui să dispară, dacă nu au gunoi. Acolo doar se dă foc, nu se aprinde așa de la sine. Cei care nu au contract, duc gunoiul acolo în găurile celea și acum se plâng”, spune Ala Guzun.

Primara intenționează să-i amendeze pe cei care incendiază gunoiștea.

Eu pregătesc acuma o ședință extraordinară la comisia de specialitate, chem pentru mediu consilierii, vedem ce măsuri putem întruni anume pentru a amenda pe cei care duc gunoiul, care dau foc acolo. Persoană pentru monitorizare credeți-mă că nu avem, și nici condiții pentru a fi angajat pentru 8 ore de muncă. Eu am încercat să stau eu acolo.

Încercăm să discutăm cu comisia poate să lichidăm definitiv acea gunoiște, dacă lumea nu are gunoi, atunci nu are, cine are să-l ducă la Bălți, 50 de lei metru cub, cu transportul lui și-l duce 15 km, de ce nu. Băligarul, deșeurile biologice îl ducem la 3 kilometri de sat”, punctează primara satului Bilicenii Vechi raionul Sângerei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: