Cazul a avut loc în iulie 2016, într-o pădure din preajma satului Cimişeni, raionul Criuleni, acolo unde inculpatul, în vârstă de 40 de ani, a ademenit o tânără de 19 ani.

Profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra, prin constrângere fizică şi psihică, bărbatul a urcat victima cu forţa în maşină şi a abuzat-o sexual.

Fata a reuşit să-i expedieze prietenului său coordonatele sale de localizare prin GPS, imediat fiind alertaţi oamenii legii, iar agresorul a fost reţinut şi deferit justiţiei.

Prin sentinţa primei instanţe, magistraţii l-au condamnat pe inculpat la o pedeapsă non-privativă de libertate.

Nefiind de acord cu verdictul prea blând, procurorii l-au contestat, individul fiind condamnat la trei ani închisoare, cu executare. De asemenea, el urmează să-i achite victimei un prejudiciu moral şi material de 32 de mii lei, iar încă 10 500 de lei în contul statului pentru cheltuieli de judecată.

Procuratura îşi exprimă dezacordul cu practicile unor judecători ai instanţelor de fond care ignoră politicile punitive promovate de către CtEDO în cazul infracţiunilor sexuale şi reiterează poziţia sa fermă de a pleda şi a obţine doar pedepse cu executare pentru fiecare infractor acuzat de agresiune sexuală.

De altfel, Republica Moldova a fost deja condamnată la CtEDO pentru aplicarea unei pedepse neprivative de libertate faţă de o persoană recunoscută vinovată de viol.

Potrivit ultimelor statistici, pe parcursul anului trecut, în republică au fost comise 611 infracţiuni privind viaţa sexuală, perioadă în care, 115 inculpaţi au fost condamnaţi la pedepse cu executare.

În prezent, în penitenciarele din ţară îşi ispăşesc pedepsele pentru infracţiuni privind viaţa sexuală 1189 de persoane sau fiecare al cincilea condamnat.