image
Sursa foto: foreignpolicy.com

Trump, despre Putin: „Probabil a ordonat asasinate, dar am încredere în el”

Preşedintele american Donald Trump crede că, probabil, omologul său rus Vladimir Putin a ordonat asasinate şi otrăviri, dar a dat asigurări că are încredere în liderul de la Kremlin. Trump a făcut aceste declaraţii duminică, într-un interviu pentru programul „60 Minutes” de la postul CBS. Întrebat dacă este de acord cu afirmaţia potrivit căreia Putin ar fi orchestrat asasinate şi otrăviri, Trump a răspuns: „Probabil că aşa este, da, probabil”.

În timpul interviului, Trump a insistat că, deşi în public nu adoptă o atitudine anti-Putin, în privat este foarte dur cu el. „Cred că sunt foarte dur cu el personal. Am avut o întrevedere cu el. Doar noi doi. A fost o întrevedere foarte dură, dar a fost o întrevedere bună”, a declarat Trump, făcând referire la întâlnirea pe care a avut-o cu Putin la summitul de la Helsinki, din 16 iulie. Conţinutul acestei întrevederi, care a durat aproape patru ore, nu se cunoaşte nici măcar acum, dat fiind că la întâlnire, în afara celor doi preşedinţi, au participat doar traducătorii.

Întrebat dacă este de părere că Rusia s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016, Trump a răspuns afirmativ, dar a adăugat că şi „China şi alte ţări” s-au amestecat în alegerile din SUA.

În ceea ce priveşte NATO, Trump a reiterat că ţările membre ale alianţei trebuie să contribuie mai mult la bugetul organizaţiei. ''Îmi place NATO, NATO este în regulă. Nu ar trebui să acoperim aproape întregul buget al NATO pentru a proteja Europa. Şi, colac peste pupăză, să mai şi profite de noi în ceea ce priveşte comerţul. Nu o vor mai face. Au înţeles asta'', a spus Trump, care a adăugat: „Voi fi mereu alături de NATO, dar şi ei trebuie să plătească. Sunt pe deplin în favoarea NATO, dar nu-mi place ca cineva să profite de noi”.

În altă ordine de idei, Trump a declarat că se simte confortabil la Casa Albă, după aproape doi ani de mandat, în pofida furtunilor politice legate de imigraţie, tarife şi nominalizarea la Curtea Supremă a judecătorului Brett Kavanaugh, la adresa căruia au fost formulate acuzaţii de agresiune sexuală.

„A fost uşor suprarealist să spun că sunt preşedintele Statelor Unite, dar cred că aceasta este valabil pentru toată lumea. Chiar şi prietenii mei, nu-mi mai spun Donald, îmi spun Domnule Preşedinte. Şi eu le răspund: 'Vreţi să vă relaxaţi odată?' Am învăţat ce am de făcut. Chiar am învăţat. Acum mă simt pe deplin POTUS” (acronim pentru president of the United States - n.r.), a susţinut liderul de la Casa Albă.

După o dispută politică în Senat pe tema acuzaţiilor de agresiune sexuală la adresa lui Kavanaugh, Trump a apreciat că remarcile sale la un miting din Mississippi, calificate drept o bătaie de joc la adresa femeii care îl acuza pe Kavanaugh, Christine Blasey Ford, au fost necesare pentru a câştiga lupta pentru confirmarea magistratului nominalizat. „Dacă nu rosteam acel discurs, nu am fi câştigat. Am spus doar că ea nu părea să ştie nimic. Şi că încearcă să distrugă viaţa unui om care a fost extraordinar”, s-a apărat Trump, negând că ar fi ironizat-o pe Christine Blasey Ford şi insistând că, dimpotrivă, a tratat-o cu respect.

„Nu mai discut despre asta pentru că am câştigat. Nu mai contează. Am câştigat”, a insistat Trump. Senatul american a aprobat recent numirea judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă, la capătul unui haotic proces de confirmare marcat de acuzaţii de agresiune sexuală împotriva magistratului, scrie Agerpres. Brett Kavanaugh, care a respins ferm aceste acuzaţii, a obţinut în cele din urmă o victorie la limită (50 de voturi pentru, 48 de voturi împotrivă).

Omul de afaceri new-yorkez, a cărui victorie în 2016 împotriva democratei Hillary Clinton a trimis unde de şoc în întreaga lume, a spus că a descoperit că scena politică de la Washington este mai dură chiar decât lumea afacerilor. „Washington, D.C. este un loc aspru, aspru: atacurile, calomnia, vorbitul pe la spate. Dar ştiţi, în felul meu, mă simt confortabil aici”, a mai declarat Trump la CBS, preluat de Reuters. „Obişnuiam să spun că cei mai duri oameni sunt tipii din domeniul afacerilor imobiliare din Manhattan şi blah, blah. Acum spun că sunt mici copii”, a conchis Trump.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: