image
Sursa foto: capital.market.md

Cine ar putea fi noul viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei; Candidatul propus de șeful BNM

Alexandru Savva ar putea ocupa funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei. Candidatura acestuia a fost propusă Parlamentului de către guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

„Este prioritar ca în această funcție să vină un profesionist, un om care să respecte și să promoveze valorile băncii centrale, să fie o persoană integră, fără afiliere politică. Or Alexandru Savva corespunde în totalitate acestor criterii, participând în ultimii ani la modernizarea pieței financiare din Republica Moldova. Sper că deputații vor susține această candidatură, deoarece este important ca BNM să rămână o instituție independentă și să continue reformele”, a declarat șeful băncii centrale.

Alexandru Savva este specialist în domeniul pieței financiare, cu o experiență de muncă de peste 18 ani. Și-a început activitatea profesională în 2001, în cadrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare, unde a deținut consecutiv funcțiile de șef al secției acte normative și consilier al președintelui.

Începând cu 2008, a condus activitatea Centrului financiar-bancar al Asociației Băncilor din Moldova. A activat în cadrul Băncii Naționale a Moldovei, fiind responsabil de implementarea unei reforme extinse a infrastructurii post-tranzacționare a instrumentelor financiare.

În 2018 a fost numit director al Depozitarului Central Unic al Valorilor Mobiliare – singura instituție din țară, care efectuează operațiuni de evidență și decontare a valorilor mobiliare de stat, instrumentelor Băncii Naționale și instrumentelor corporative.

Deține titlul de doctor în finanțe (ASEM, 2013-2014), precum și două masterate: drept economic (ASEM, 2007-2008) și reglementare financiară (Marea Britanie, 2016-2017).

Precizăm că unul dintre fotoliile de viceguvernator al BNM a rămas vacant, după ce, acum o săptămână, Cristina Harea și-a dat demisia, invocând motive personale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: