image
Sursa foto: CNAM

VIDEO: Operațiile de cataractă, gratuite pentru persoanele asigurate

În fiecare an, mii de persoane asigurate au acces la operaţii gratuite de cataractă, acoperite de asigurarea medicală obligatorie.

În primele nouă luni ale anului 2022, de astfel de operații au avut parte peste 4800 de persoane.

Pentru intervenţiile realizate în perioada respectivă, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat peste 56 de milioane de lei.

Persoanele asigurate medical care au nevoie de operație de cataractă sunt înscrise de medicii specialiști pe listele de așteptare. În perioada 2021-2022, timpul de așteptare pentru aceste operații s-a micșorat de la doi ani la un an.

Unul dintre beneficiarii de operații de cataractă este Ilie Punga din Chișinău. În luna august a anului curent, a fost operat la un ochi, iar peste șapte luni are programare pentru intervenție la cel de-al doilea ochi.

„La spital m-am prezentat, a doua zi mi-au făcut operația. Timp de jumătate de oră foarte bine au făcut, totul a fost gratuit. S-a schimbat vederea foarte mult. Nu vedeam deloc, așa ca o peliculă pe ochi vedeam, iar acum foarte bine văd. Citesc”, spune Ilie Punga.

Operațiile respective sunt achitate de CNAM din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Costul mediu al unei intervenții depăşeşte 13 mii de lei. Acești bani acoperă cheltuielile pentru operație, tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital.

Intervenţiile de cataractă sunt prestate de 14 instituţii medicale, dintre care nouă sunt publice, iar cinci – private.

În anul curent, pentru efectuarea operaţiilor de cataractă a fost planificată suma de aproximativ 85 de milioane de lei. De astfel de intervenţii beneficiază toate persoanele asigurate care au indicaţii medicale şi se află pe lista de aşteptare.

Asigurat e mai bine!

Noutăţile partenerilor

comentarii: