image
Sursa foto: jurnal.md

Detalii despre crima odioasă de la Orhei; Profesorii, despre adolescentul care ar fi ucis copilul de 12 ani: „Era liniştit”

Adolescentul de 14 ani, suspectat de crima de la Orhei care a cutremurat societatea, era „un copil liniştit, adecvat, nu făcea parte din grupuri de risc, iar părinţii acestuia, în special, mama, era receptivă şi se prezenta la toate adunările părinteşti”. Despre aceasta ne-a informat directoarea liceului teoretic „Alecu Russo” din Orhei, Lilia Hacina, şi psihologul instituţiei de învăţământ, Elena Melnic.

La momentul actual conducerea liceului, împreună cu profesorii, psihologul şi părinţii au realizat un plan de acţiuni prin care încearcă să gestioneze situaţia de criză, au loc discuţii cu copiii, în special din cele două clase în care au învăţat copilul omorât şi adolescentul suspectat de crimă.

Când a fost înscris la liceu, băiatul suspectat de crimă făcea parte dintr-o familie monoparentală. Acum doi ani, mama adolescentului s-a recăsătorit. Băiatul avea note mai slabe la învăţătură, dar nu lipsea de la lecţii, spune directoarea instituţiei.

Am verificat frecvenţa la lecţii, are doar câteva absenţe. S-a întâmplat să fugă de la ultima lecţie şi fiind invitată mama lui, s-a prezentat în aceeaşi zi. Era o femeie receptivă, responsabilă, se înţelegea bine cu ceilalţi părinţi. În presă a apărut informaţia că familia consumă alcool, dar nu am observat acest lucru. Băiatul era liniştit, nu era violent. Noi însă nu ştim ce făceau copiii înafara orelor. Am fost cutremuraţi de cele întâmplate şi regretăm enorm pierderea şi durerea prin care trece familia lui Mihai, copilul decedat”, ne-a spus directorea liceului.

Informaţia ne-a fost confirmată şi de psihologul liceului, care este şi diriginta clasei unde a învăţat copilul omorât.

Am realizat un plan de acţiuni ca să prevenim şi să diminuăm anxietatea în rândul copiilor, generată de această crimă. Avem o colaborare bună cu părinţii, pe care i-am îndemnat să dicute cât mai mult cu copiii. Oferim consiliere psihologică şi atragem o atenţie deosebită în special elevilor din cele două clase, unde au învăţat cei doi copii, băiatul omorât şi minorul suspectat de infracţiune”, ne-a spus Elena Melnic.

Și psihologul spune că adolescentul era „un băiat liniştit”, că avea „un comportament adecvat, nu se bătea cu alţi copii”. Acesta locuia în acelaşi cartier cu victima.

Referitor la situaţia familială a minorului de 14 ani, se mai ştie că tatăl acestuia a avut anterior probleme cu legea.

Un comunicat de presă al Inspectoratului General de Poliţie anunţa anterior că minorul de 14 ani și-ar fi recunoscut vina, iar potrivit legii acesta riscă ani grei de pușcărie.

În presă au apărut mai multe detalii ale crimei, care nu au fost confirmate sau infirmate de oamenii legii.

Cei doi băieți erau prieteni, iar victima i-ar fi împrumutat o consolă de jocuri. Copilul de 12 ani și-ar fi cerut jucăria înapoi, iar suspectul a refuzat să i-o înapoieze. În seara de 18 ianuarie, minorul de 14 ani l-ar fi ademenit pe prietenul său, spunându-i că-i va returna consola. Când s-au întâlnit în locul stabilit, băiatul de 14 l-ar fi înjunghiat de mai multe ori cu un cuțit.

Ieri, 21 ianuarie, Mihai, copilul ucis cu bestialitate, a fost condus pe ultimul său drum.

Băiatul era unicul copil al familiei și era crescut numai de mama sa.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 145, Cod Penal al RM „Omorul intenţionat săvârșit cu bună știință asupra unui minor”. Conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 15 la 20 de ani sau cu detenţie pe viaţă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: