image
Sursa foto: msmps.gov.md

Vaccinurile AstraZeneca donate Republicii Moldova NU fac parte din lotul suspendat în România

Cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca recepționate ca donație din România fac parte din lotul AstraZeneca ABV 6096 și nu din lotul AstraZeneca ABV 2856, suspendat în România ieri.

„În contextul suspendării temporare a procesului de vaccinare cu lotul AstraZeneca ABV 2856 în România, informăm că vaccinuri din acest lot nu sunt utilizate pe teritoriul Republicii Moldova. Cele 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca recepționate ca donație din România fac parte din lotul AstraZeneca ABV 6096. Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în Republica Moldova urmăresc mersul campaniei și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare”, a precizat Ministerul Sănătății de la Chișinău.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost administrate 9341 de doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

Amintim că ieri România a suspendat vaccinarea cu vaccinuri AstraZeneca ABV2856, retras și Italia, până când Agenţia Europeană a Medicamentului va finaliza ancheta cu aceste doze.

România recepţionase prima tranşă de vaccin AZ de 81.600 de doze pe data de 7 februarie, iar până ieri, când a suspendat procesul vaccinării din acest lot, au fost administrate deja 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele judeţe: Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din judeţele Bacău, Bihor, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În acelaşi timp, România continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca, din celelalte loturi existente în momentul de faţă.

„Această decizie a fost luată ca o măsură de precauţie extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument ştiinţific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, au declarat autoritățile române.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: