image
Sursa foto: facebook/Adriano Dulgher

„Nu cred că banii îi aparțin”; Mărturiile rudelor lui Dulgher, pretinsul stăpân al celor 1,5 mil. de euro aduse cu TIR-ul

Organele de drept din Marea Britanie au fost sesizate în legătură cu cazul celor peste 1,5 milioane de euro capturate la vama Leușeni și a revendicării banilor de către omul de afaceri stabilit la Londra, Adriano Dulgher.

În sesizarea expediată de Vasile Năstase, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr își exprimă suspiciunile că în cazul dat este vorba despre o schemă de spălare de bani, dat fiind faptul că afaceristul a încercat să introducă suma de peste 1, 5 milioane de euro în RM în mod ilicit.

„Ținând cont de faptul că în Republica Moldova autoritățile nu sunt capabile de a examina astfel de cazuri - de altfel mai mult de 5 ani autoritățile noastre nu au progresat în tragerea la răspundere a persoanelor implicate în cazul miliardului de euro furat din sistemul bancar - vă informăm despre această activitate suspectă în speranța că veți investiga dacă Adriano Dulgher a comis o crimă de spălare a banilor”, se spune în solicitarea deputatului.

Amintim că în dimineața zilei de 18 aprilie, vameșii de la Leușeni au descoperit mai multe pachete în care erau ascunși 1 570 660 de euro. Banii au fost depistați la intrarea în țară, într-un camion de model Mercedes Actros, înmatriculat în Republica Moldova, care se deplasa fără încărcătură.

La aproape o lună de la depistarea capturii, banii au fost revendicați de un tânăr moldovean stabilit la Londra, Adriano Dulgher.

Acesta a declarat că a obținut banii dintr-o afacere din Africa și i-a trimis spre Moldova, ca să-i investească în agricultură.

Adriano Dulgher este originar din satul Ciocâlteni, raionul Orhei. Până a emigra familia sa în Marea Britanie, în 1997, tatăl său, Andrei Avram Dulgher, a activat în calitate de director de școală, iar mama sa a muncit profesoară. Omul de afaceri mai are un frate și o soră, întreaga familie fiind stabilită la Londra.

La Ciocâlteni l-am găsit pe moșul milionarului, Constantin Dulgher, pensionar, care spune că a aflat de pe internet că nepotul său ar fi încercat să aducă bani cu tirul prin vama de la Leușeni.

„Dodon i-a luat banii. Am aflat acest lucru de pe internet. Adrian era un băiat cuminte. Este muncitor. Ultima oară ne-am întâlnit anul trecut. Mai vine pe la casa părintească, l-am văzut lucrând în grădină. Ne-a ajutat și cu bani, ne-a dat o dată 500 de euro, altă dată - 1000 de euro”, spune Constantin Dulgher.

Ion Dulgher, o altă rudă a familiei, spune că din câte știe familia avea afaceri în construcții în Marea Britanie, nu cu țigări. „Eu sunt un om simplu de la sapă. Ultima oară l-am văzut pe Adrian la aeroport și am schimbat câteva cuvinte cu el. Familia lui lucrează în Marea Britanie în domeniul construcțiilor. Eu nu prea cred că acești bani îi aparțin”, spune vărul acestuia.

La rândul lor, reprezentanții primăriei Ciocâlteni ne-au informat că deși au un milionar în euro, și iată, mai nou, au aflat că acesta aduce bani cu tirul prin vamă, spre deosebire de alți reprezentanți ai diasporei care s-au implicat în acțiuni de amenajare și dezvoltare a localității lor, familia Dulghier nu ține legături cu autoritățile locale și nu a sponsorizat aici vreo activitate.

Andrian Dulgher a relatat anterior pentru Ziarul Național că a deschis prima companie în domeniul construcțiilor, împreună cu tatăl său, pe când avea 17 ani, nedorind ca acesta să mai muncească din greu pentru alți angajatori.

Ulterior, timp de câțiva ani, a avut o afacere de vânzare a unor ceaiuri, pe internet și a deschis o revistă, care însă i-a adus falimentul. La 23 de ani a deschis primul bar la Londra, apoi numărul acestora a crescut până la cinci, așa încât în trei ani a devenit milionar în euro. Andrian Dulgher se mai lăuda că firmele sale au construit clădiri în Londra și India și că, mai nou, deține o afacere de construcție a drumurilor în Nigeria, Africa.

Potrivit registrului companiilor din Mare Britanie, Adriano Dulgher este director al companiilor Ledgers Capital Limited, din 2019, al One Lower Grosvenor Plase Limited, din martie 2017 și altele.

dulgherdulgher
companiicompanii

I-am solicitat omului de afaceri să ne informeze de ce având o experiență atât de vastă în afaceri a decis să aducă banii cu tirul în RM și nu a ales o cale legală de transfer al acestora, dar deocamdată nu am primit niciun răspuns.

Totodată, azi dimineață ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal au anunțat că au descins la mai multe adrese din RM, în cadrul cauzei penale inițiate pe faptul schemei de contrabandă cu valută din tirul prins cu peste 1,5 milioane de euro, revendicați de Dulgher.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate circa 80 de tone de ambalaj pentru confecționarea pachetelor de țigări, care erau acoperite cu hârtie de ambalaj pentru bomboane. În acest mod, bănuiții sperau să mascheze marfa și să o ascundă de la controlul vamal, intenționând să o scoată ilegal din țară cu destinația Uniunea Europeană.

Anterior, primarul de Bălți, Renato Usatâi, declara în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că a fost informat de surse sigure că acești bani provin din contrabanda cu țigări și că schemele de contrabandă prin firme din Transnistria, stopate pe timpul Guvernului Sandu, au fost reluate și sunt controlate de actualul șef al statului, Igor Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: