image
Sursa foto: 123rf.com

Bolile grave la care ne expunem dacă nu dormim suficient

Știați că lipsa somnului produce efecte similare consumului de alcool? Nesomnul afectează pe rând toate organele. Apar dificultăţi de concentrare şi tulburări de memorie, dar şi o serie de complicaţii: diabet, boli cardiovasculare, sau neurologice.

Privarea de somn este o boală a omului activ, care aglomerează tot mai multe activităţi în cele 24 de ore. Medicii spun că în special tinerii au această problemă. Și asta pentru că omul modern doreşte să facă foarte multe lucruri şi să le facă repede, bine şi cu maxim de eficienţă. Fiind presat de toate aceste lucruri sare etape din odihnă, de liniște, spun medicii.

Studiile arată că durata medie a somnului de noapte a scăzut cu una-două ore, comparativ cu acum 100 de ani. Adică în loc de şapte-opt ore, cât recomandă specialiştii, cei mai mulţi oameni dorm mai puţin de şase. Iar atunci când stilul de viaţă este dezechilibrat, odihna este primul lucru care are de suferit. Unele studii chiar compară efectele somnului insuficient cu cele ale consumului de alcool.

S-a constatat că după cele 16 ore de nesomn, gradul nostru de ameţeală este echivalent unei alcoolemii de 0,05. Dacă ne ducem către 20-21 de ore de deprivare de somn, gradul de alcoolemie se pare că creşte până la 0,08.

Încet şi sigur, insomniile şi somnul agitat duc la oboseală, care afectează întreg organismul. Apar dificultăţi de concentrare şi tulburări de memorie, dar şi o serie de complicaţii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: