image
Sursa foto: Getty Images

Putin acuză Occidentul că se folosește de Navalnâi în încercarea de a izola Rusia: „Succesele noastre încep să-i irite”

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat țările occidentale că se folosesc de Alexei Navalnâi și că alimentează protestele pro-opozant, ca parte a „politicii lor de izolare” a Rusiei, transmite duminică AFP, citată de Agerpres.

„Oponenţii noştri sau adversarii noştri potenţiali au contat întotdeauna pe persoane ambiţioase, însetate de putere, le-au folosit mereu”, a declarat Putin într-un interviu pentru presa rusă, realizat miercuri, dar difuzat duminică de postul public de televiziune Rossia 24.

Evocând recentele manifestaţii care au urmat revenirii în ţară şi încarcerării lui Navalnâi, preşedintele rus a apreciat că şi acestea au fost alimentate din străinătate în contextul pandemiei de coronavirus.

„Ei se folosesc de acest personaj (de Navalnâi - n.r.) tocmai acum, într-un moment în care cetăţenii tuturor ţărilor de pe glob, şi implicit şi ai noştri, cunosc epuizarea, frustrarea şi insatisfacţia” din cauza „condiţiilor în care trăiesc, a nivelului veniturilor lor'”, a susţinut preşedintele rus.

Putin acuză țările din Occident că se simt iritate de succesele Rusiei

În opinia lui Putin, „numeroasele succese” ale Rusiei, pe plan militar, dar şi în gestionarea pandemiei de coronavirus şi în conceperea vaccinului Sputnik V, „încep să-i irite” pe adversarii Moscovei.

„Cu cât devenim mai puternici, cu atât această politică de izolare este mai puternică”, afirmă el.

Alexei Navalnâi a fost condamnat de instanța rusă la doi ani și opt luni de închisoare în data de 2 februarie, în urma unei audieri haotice în care opozantul rus a ridiculizat argumentele acuzării și l-a numit pe liderul de la Kremlin „Putin otrăvitorul” și „un mic pungaș ascuns într-un buncăr”.

El a acuzat autorităţile ruse că vor să-l reducă la tăcere după ce a supravieţuit, în vara trecută, unei tentative de otrăvire cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok de care îl face responsabil pe preşedintele Vladimir Putin.

Arestarea lui Navalnâi la 17 ianuarie, la întoarcerea sa în Rusia după cinci luni de convalescenţă în Germania, a suscitat manifestaţii de susţinere, reprimate cu brutalitate în toată ţara şi soldate cu peste 10.000 de arestări.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: