image
Sursa foto: AP

Membri APCE, către autoritățile RM: „În condițiile actualului sistem, există riscul ca alegerile să NU fie recunoscute”

Mai mulți membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei le cer guvernanţilor de la Chișinău să ajusteze legea electorală, respectând principalele propuneri și recomandări ale OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția privind reforma electorală.

În declarația semnată de 25 de membri ai APCE din diverse state, sunt exprimate îngrijorări profunde în legătură cu deteriorarea standardelor democratice de bază în Republica Moldova: statul de drept, instituțiile democratice, independența justiției, libertatea presei, hărțuirea opoziției.

„Solicităm autorităților din Moldova să se asigure că rezultatele alegerilor din 2018 pentru Primăra Chișinău din 2018, recunoscute de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor, sunt pe deplin respectate”, se arată în declarație.

Totodată, semnatarii cer guvernării de la Chișinău ajustarea legii electorale și respectarea principalelor propuneri și recomandări ale OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția privind reforma electorală.

„Există riscul ca, în condițiile actualului sistem, alegerile să nu fie recunoscute de către comunitatea internațională”, atenționează membrii APCE.

Totodată, aceștia cer autorităților să se asigure de faptul că cetățenii Republicii Moldova care trăiesc în străinătate vor putea participa liber la viitoarele alegeri parlamentare.

„De asemenea, suntem foarte îngrijorați de presiunea exercitată asupra ONG-urilor, prin negarea dreptului acestora de a accesa finanțarea externă și solicităm ca raportorii Comisiei pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către Statele membre ale Consiliului Europei (Comitetul de Monitorizare) să viziteze Republica Moldova în regim de urgență și să raporteze Adunării Parlamentare cât mai curând posibil”, se mai spune în declarație.

Written Declaration on Moldova at the PACE by Jurnal on Scribd

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: