image
Sursa foto: jurnal.md

Expert: Nu cred că Igor Dodon ar putea recurge la uzurparea puterii și la menținerea unui parlament dizolvat de CC

Declarația lui Igor Dodon că actualul Parlament ar putea să nu recunoască decizia Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului cel mai probabil este un truc electoral. Liderul PSRM nu ar avea curajul să recurgă la uzurparea puterii în stat și la menținerea unui Parlament dizolvat de Curtea Constituțională. Opinia aparține lui Valeriu Munteanu, liderul Uniunii Salvați Basarabia și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV.

„Am avut un caz de insubordonare în 2019 și acea dualitate de putere când am avut Guvernul Maia Sandu și Guvernul Pavel Filip a fost criticată de toată Europa. Atunci s-a rezolvat foarte repede. Dodon încearcă să imite acel proces, să meargă cu pieptul deschis spunând că nu se subordonează deciziei unei Curți Constituționale „cumpărată de occidentali”, fapt care desigur este o mare aberație, dar nu cred că va fi atât de curajos și va merge la uzurparea puterii de stat și la menținerea unui parlament dizolvat de Curtea Constituțională. Cred că este un truc electoral. Dacă se subordonează fără să acționeze politic, reiese că a cedat prea ușor poziția”, a comentat Valeriu Munteanu

De cealaltă parte, comentatorul politic Corneliu Ciurea a punctat că este foarte importantă și reacția instituțiilor internaționale care au fost, și care vor mai fi sesizate, în legătură cu decizia Curții Constituționale. „Azi a fost o declarație a Președintelui Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept care spunea că deciziile privind condițiile de organizare a alegerilor trebuie aprobate prin consens”, a spus expertul.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a ironizat în replică precum că moldovenii sunt foarte sensibili la ce spune occidentul în unele chestiuni, Igor Dodon – la ce spune Moscova. „Dar iată când este vorba de ciordit miliardul, noi nu ne consultăm cu nimeni. Este decizia Curții Constituționale. Cuiva îi place, cuiva nu-i place, dar este o decizie definitivă și irevocabilă. Noi trebuie să mergem pe calea grea și sinuoasă a restabilirii încrederii cetățenilor în instituțiile statului”, a spus Oazu Nantoi.

Amintim că Igor Dodon a declarat că actuala majoritate parlamnetară ar putea să nu recunoască decizia Curții Constituționale. El a făcut referință la o situație din 2019, când o decizie a Curții Constituționale nu a fost recunoscută de către deputații PSRM, PAS și Platforma DA.

De asemenea, socialistul a amenințat că între Parlament și Președinție se poate crea un blocaj de activitate. Reacția lui Dodon a venit după ce Curtea Constituțională a dat undă verde președintei Maia Sandu să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate.

Amintim că la 15 aprilie CC a constatat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului de legislatura a XX-a și, respectiv, declanșarea alegerilor anticipate. Potrivit deciziei CC cauza pentru dizolvarea Parlamentului este imposibilitatea formării Guvernului.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că în curând va semna decretul pentru dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor anticipate.

Pe durata stării de urgență însă Parlamentul nu poate fi dizolvat. Anterior, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au sesizat CC cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: