image
Sursa foto: Nadejda Roscovanu

Audieri în cazul Orizont, RESPINSE; „Au fost expulzați în baza unor acte false; Credibilitatea guvernării e la pământ”

O nouă încercare a opoziției de a face lumină în cazul profesorilor turci, expulzați acum o lună din Republica Moldova, s-a soldat cu eșec. Majoritatea parlamentară a respins propunerea de a-l audia în acest sens pe Ministrul Externe, Tudor Ulianovschi.

Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a solicitat audierea șefului diplomației moldovenești, în condițiile în care există dubii că documentele în baza cărora au fost scoși din țară sunt false.

„Este vorba de scrisorile care au plecat de la birou în data de 10 septembrie și au ajuns de la oficiul respectiv tocmai seara la destinatari. Între timp, acești profesori au fost scoși din țară. Este vorba de niște falsificări ale unor documente oficiale. Ministrul de Externe trebuie să ne dea explicații, ori este gravă această abordare. Credibilitatea autorităților statului și a guvernării este la pământ”, a declarat Tudor Deliu.

„Avem dubii cu privire la aceste documente care au fost semnate de reprezentata Biroului de Migrație și Azil. Putem vorbi despre o posibilă falsifiare a documentelor. Pe 7 septembrie, Olga Polalelungi (n.r. - director al Biroului Migrație și Azil) a spus că nu cunoaște nimic despre acțiuni, despre acești profesori. Apoi aflăm că aceeași persoană a semnat deciziile cu privire la refuzul de azil politic”, a menționat deputatul PCRM, Inna Șupac.

Amintim că pe 6 septembrie, șapte cetățeni turci, angajați ai liceului moldo-turc Orizont, au fost reținuți, fiind ulterior deportați din RM. La o zi după expulzare, Biroul de Migrație și Azil preciza că instituția nu a fost implicată în acest caz

Ulterior s-a aflat că BMA nu a spus adevărul în legătură cu implicarea sa în operațiunea de expulzare. Portalul Anticoruptie.md a intrat în posesia unor documente care arată că instituția publică ar fi perfectat documentele cu dată din urmă, pentru a acoperi ilegalitățile comise de autoritățile de la Chișinău la expulzarea și transmiterea celor șapte profesori autorităților turcești.

Documentele dovedesc contrariul și anume că BMA fie a știut de la bun început despre operațiune, așa cum o arată data de pe document de 5 și 6 septembrie, fie a comis o ilegalitate și a emis aceste acte ulterior epulzării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: