image
Sursa foto: Profimedia Images

Vladimir Putin avertizează puterile străine să nu influențeze alegerile legislative din Rusia

Vladimir Putin a avertizat, miercuri, puterile străine împotriva oricărei imixtiuni în alegerile legislative din Rusia, cu şapte luni înainte ca ruşii să fie convocaţi la urne pentru a alege viitoarea componenţă a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), relatează RIA Novosti, citată de Digi24.

„Avem obligaţia să apărăm votul de orice încercare de a-l influenţa", a afirmat şeful statului rus, într-o videoconferinţă cu cei patru lideri ai partidelor parlamentare din Dumă, transmite Agerpres.

„Nu putem şi nu vom permite niciun fel de lovitură la suveranitatea Rusiei, la dreptul poporului nostru să fie stăpân pe propriul său pământ", a declarat Putin, manifestându-şi siguranţa că, în această privinţă, formaţiunile parlamentare "se vor situa pe poziţia fermă şi consolidată a statului".

Rusia însăşi s-a confruntat cu acuzaţii în mod repetat că a intervenit în alegerile naţionale ale altor ţări. Agenţiile de informaţii americane au ajuns deja la concluzia că Rusia a intervenit în alegerile prezidenţiale din 2016 în beneficiul lui Donald Trump, potrivit DPA.

La videoconferinţa cu Putin, în afara preşedintelui Dumei, Viaceslav Volodin, au mai participat liderii grupurilor parlamentare ai Rusiei Unite, Serghei Neverov, Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, Partidului Liberal Democrat (LPDR), Vladimir Jirinovski, şi Rusiei Juste, Serghei Mironov.

Alegerile pentru Duma de Stat, în care 225 din cei 450 de deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, iar restul în circumscripţii majoritare, sunt prevăzute pentru 19 septembrie.

Pentru a avea acces la locurile distribuite pe liste de partid, formaţiunile trebuie să obţină cel puţin 5% din voturi.

La alegerile din 2016, Rusia Unită (proprezidenţial) a obţinut 54,2% din voturi şi un total de 343 de locuri împreună cu cele disputate în circumscripţiile electorale majoritare.

Rusia Unită se pregăteşte de pe acum să-şi apere majoritatea absolută de două treimi pe care o deţine în actuala Dumă.

Politicianul populist de dreapta Vladimir Jirinovski, despre care se ştie că este loial Kremlinului, a acuzat miercuri partidul de guvernământ de menţinerea unui monopol al puterii.

„Poporul nu vrea ca numai unii să aibă monopol" asupra puterii, a spus Jirinovski (74 de ani), comparând dominaţia Rusiei Unite cu cea a PCUS în perioada sovietică, potrivit DPA.

În afară de LDPR, grupurile parlamentare ale comuniştilor şi Rusiei Juste sunt de asemenea forţe politice loiale Kremlinului, o opoziţie reală în Dumă neexistând.

Criticii regimului acuză Rusia Unită de utilizarea sistematică a fraudelor electorale pentru a câştiga supremaţia în parlament.

Observatorii internaţionali care au monitorizat alegerile în trecut au denunţat în mod repetat fraude electorale la aceste scrutinuri, notează DPA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: