image
Sursa foto: parlament.md

Moțiunea simplă asupra politicilor din sănătate după care se conduce Ministerul Sănătății, avizată NEGATIV

UPDATE 20:47 // Moțiunea simplă asupra politicilor pe subiectul medicinei, inițiată de către mai mulți deputați din grupul parlamentar Pro Moldova și Partidul ȘOR, care au acuzat ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, de gestionarea deficientă și neprofesională a domeniului sănătății publice a fost avizată negativ.

Ulterior, majoritatea deputaților au susținut raportul Comisiei prin care moțiunea simplă a fost respinsă cu cinci voturi pro și patru abțineri.

UPDATE 20:28 // Deputații Partidului „Șor”, PAS și PPDA au anunțat că vor susține moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății.

---------------------------------------

UPDATE 19:53 //

Moțiunea simplă asupra politicilor guvernamentale în domeniul sănătății publice, inițiată de grupul Pro Moldova, este pusă în dezbateri aprinse în Parlament. După ce Viorica Dumbrăveanu a prezentat raportul de gestionare a crizei provocate de Covid-19, unii deputați au criticat dur modul de gestionare, testare și comunicare privind pandemia.

„La moment circa 30 de procente din instituțiile medicale primare din localitățile rurale nu dispun de apă și canalizare, condiții indispensabile pentru realizarea serviciilor medicale și mai mult de jumătate din instituțiile medicale se încălzesc la sobă, neavând condiții elementare de activitate pe timp de iarnă. Orice sistem complex înainte de a fi folosit de oameni trece printr-o anumită încercare cu cele mai dificile situații și simulări. Covid-19 a fost un test de rezistență pentru sistemul medical din Republica Moldova. Este o rutină grea. Sistemul de sănătate este bolnav în RM asemeni unui pacient bolnav de corupție. Strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate a fost eșuată încă în 2017. Asigurarea cu cadre medicale nu face față solicitărilor deja de mult timp. Pandemia ne-a arătat cât de vulnerabil este sistemul de sănătate dar starea în care se află nu este de un an, ci de mulți în șir. În virtutea la toate provocările am rămas să muncim. Din numele sistemului medical le mulțumesc la toți cei care au respectat normele impuse de pandemie și au avut grijă de ei și de cei din jur”, a declarat ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu la trubuna Parlamentului.

Totuși unii deputați și-au exprimat nemulțumirea față de raportul prezentat de Viorica Dumbrăveanu, ținând să menționeze gestionarea eronată a pandemiei.

„Dovada clară de eșec a comunicării strategice a Guvernului este că majoritatea moldovenilor cred în versiunea că virusul Covid-19 este o simplă gripă, iar o altă parte de moldoveni cred că Covid-19 este un mit. Aceste date au fost prezentate într-un sondaj. Guvernul a transmis de fiecare dată mesaje ambigue”, a declarat deputatul Doina Gherman.

„Raportul prezentat de dumneavostră seamănă mai mult cu un eseu cu multe degresări lirice”, a declarat Maria Ciobanu.

--------------------------------------------------------

Deputații examinează, la această oră, moțiunea simplă asupra politicilor guvernamentale în domeniul sănătății publice, inițiată de grupul Pro Moldova. Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, este prezentă la tribuna centrală a Parlamentului.

Autorii moțiunii acuză Ministerul Sănătății de o gestionare proastă a crizei pandemice și că guvernarea a încercat să tăinuiască realitatea.

„Guvernarea și-a bătut joc de medici, de eroii în alb care și-au lăsat familiile acasă și au stat săptămâni întregi pe baricadele luptei cu pandemia”, se spune în textul moțiunii.

Conform procedurii legislative, moțiunea simplă este examinată în Comisia de profil care prezintă plenului Parlamentului avizul asupra acesteia.

Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului a dat aviz negativ moțiunii.

Pentru susținerea moțiunii simple sunt necesare majoritatea voturilor deputaților prezenți la ședință.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: