image
Sursa foto: Jurnal.md

Intenții de corupere electorală în stânga Nistrului; Alegătorii ar primi câte 700 de lei; Reacția președintelui CEC

Jurnal TV a recepționat mai multe mesaje din stânga Nistrului, în care se arată că angajații holding-ului Sheriff, dar și rudele lor, ar fi fost instruiți cum să meargă la secțiile de votare din dreapta Nistrului, să voteze și cum să fie „remunerați” la revenire cu sume între 400 de lei și 50 de dolari, plus cheltuielile pentru combustibil. Drept confirmare trebuie să fie ștampila „votat” din pașapoarte. Subiectul a fost discutat și în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”.

În cadrul emisiunii au fost făcute publice informații din surse proprii precum că în regiunea transnistreană se vorbește deja despre sume concrete. Oamenii de acolo spun că e vorba de 30 de dolari și de 50 de dolari, în unele regiuni, pentru a aduce acești oameni.

Și unii deputați se arată convinși că se va recurge la scheme de acest fel pentru a frauda voturile alegătorilor.

„Noi o să vedem probabil un număr impresionant de mașini cu câte cinci persoane care vor veni să voteze, un număr impresionant de mașini, pentru că nu sunt interzise. În afară de aceasta, sunt foarte multe secții din cele 42 care sunt foarte aproape de hotarul cu zona ocupată - 500 de metri, 600 de metri. Adică nimeni nu te încurcă să aduci cu autobuzul oameni până în zona care o controlezi, îi dai jos, mai departe ei se duc pe jos, vin înapoi, îți demonstrează că el a votat și îi dai cei 700 de lei despre care se vorbește”, a declarat deputatul PAS Vladimir Bolea în cadrul talk-showului „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Dreptul la vot îl au toți cetățenii Republicii Moldova. Problema cu care ne confruntăm noi, cu cetățenii care vin din regiunea respectivă să voteze, este corupția electorală, iar acest fenomen noi trebuie să-l contracarăm. Avem legislație care trebuie să fie pusă în aplicare. Și evident aici avem o bănuială rezonabilă că Poliția în anumite cazuri mai sensibile nu va acționa șa acum trebui să acționeze”, a spus deputatul Platforma DA, Dinu Plângău, în cadrul aceleieași emisiuni.

De menționat că în alte mesaje pe care le-am primit se vorbește că nu doar angajații holding-ului Sheriff, dar și alți angajați ai regimului separatist sunt îndemnați să-și vândă voturile.

Întrebat pe marginea acestui subiect, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, dacă a vorbit cu reprezentații SIS și ai Ministerului de Interne despre prevenirea fraudării alegerilor, acest ne-a răspuns că vor fi luate măsurile necesare.

„Vreau să vă spun că deja se întreprind măsuri concrete pentru a preveni riscurile despre care ați vorbit, despre tentative de organizare a alegătorilor către secțiile de votare. Au fost create și celule de reacție la minister și în cadrul serviciilor ANTA pentru a opri acele mijloace de transport care vor depăși capacitatea de opt persoane, pentru a veni la vot.- Ce se va întâmpla în cazul în care nu vom vedea autobuze și microbuze, ci autoturisme cu 4-5 pasageri? - Este interzisă și transportarea alegătorilor în interesul unui concurent electoral sau determinați de un concurent electoral. Dacă analizați textul hotărârii CEC din 20 octombrie veți vedea și asemenea interdicție. Se vor lua măsurile necesare în sensul curmării sau documentării cazurilor date”, a declarat președintele CEC Dorin Cimil.

Dorin Cimil a mai spus că dacă vor fi documentate multe cazuri de transportare organizată a alegătorilor și de corupere electorală, Curtea Constituțională va putea să decidă invalidarea alegerilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: