image
Sursa foto: captură Jurnal.md

Viorel Morari: „Procuratura Generală pregătește clasarea dosarului laundromatului rusesc”

„Conducerea actuală a Procuraturii Generale încearcă să claseze dosarul laundromatului și se pregătesc de această etapă importantă în activitatea lor. Prin aceasta vor să îl scoată pe Veaceslav Platon ca să nu poarte responsabilitatea pentru schema spălării de bani în mărime de 22 de miliarde de dolari”, este declarația șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, după ce PG a expediat o solicitare către departamentul de Drept Penal al Facultății de Drept de la USM pentru un răspuns teoretic privind subiectul spălării de bani în Republica Moldova.

Potrivit acestuia, solicitarea care a fost trimisă către profesori reprezintă partea teroretică a investigării de spălare a banilor, sub aspectul infracțiunii predicat, iar ulterior răspunsul profesorilor va fi expediat către cunoștință procurorilor și aplicare în practică. Răspunsul departamentului Drept Penal al USM are 17 pagini.

„Răspunsul este unul foarte bun din punct de vedere teroretic și a abordării problemei în esență, însă sub el procurorii vor să-și impună propria teorie. Aceasta nu este întocmai legal, pentru că procurorul general are atribuția să elaboreze îndrumare metodice. Adică, dacă procurorul general consideră că profesorii au perfectă dreptate, atunci el elaboreaza un ghid metodic, unde face referire și la răspunsul profesorilor, după care îl trimite spre examinare sau pentru aplicare în practică de către procurori. Astfel se pregătește clasarea acestui dosar. Aceasta se face și pentru eliberarea persoanelor care se fac vinovate de spălare a peste 22 de miliarde prin sistemul financiar-bancar al RM”, a declarat Viorel Morai în cadrul talk-showului „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Și unul dintre co-autorii răspunsului Departamentului de Drept penal al USM a intervenit live pentru a da o explicație.

„Sunt unul dintre co-autorii acestei note, și sub acest aspect vreau să nu vă alertați, întrucât răspunsul pe care l-am oferit, într-un fel ar ajuta unii actori din sfera respectivă, pentru că este adevărat, potrivit Convenției de la Varșovia, este necesară pentru calificarea acțiunii de spălare a banilor ca infracțiune predicat, însă potrivit Convenției de la Varșovia este posibilă expedierea dosarului în instanța de judecată în lipsa unei sentințe de condamnare intrată în vigoare întru infracțiunea predicat. Prin urmare dacă există probe care presupun incidența infracțiunii predicat înseamnă că este posibil expedirea dosarului în instanța de judecată. Eu nu văd temei de încetare a urmăririi penale sau a altor soluții luate pe caz. Rugăm să nu interpretați eronat ceea ce am zis în această notă”, afirmă unul dintre co-autori.

Șeful suspendat al PA, mai afirmă că acțiunile Procuraturii Generale cu privire la dosarul laundromatului, urmăresc scoaterea de sub răspundere a lui Veaceslav Platon pentru schema prin care au fost spălate 22 de miliarde de dolare prin intermediul băncii conduse de el.

„În toate discursurile și interviurile procurorului general la subiectul laundromatului dă de înțeles că în Republica Moldova nu s-a produs nicio infracțiune. E corect, pentru că în RM s-a comis doar fapta de spălare a banilor, dar toate infracțiunile au fost comise în Federația Rusă. Acum dacă nu s-a comis fapta predicat, mai există careva opinii a profesorilor, care pot fi interpretate și ulterior adopți o hotărâre motivată privind scoaterea de sub urmărire penală sau clasarea dosarului penal”, a declarat Viorel Morari.

Ulterior cu o reacție live a intervenit și Veaceslav Platon, care a dezmințit declarațiile făcute de Viorel Morari.

„În dosarul laundromatului eu nu am niciun statut și nici nu poate fi dintr-un simplu motiv, pentru că am fost extrădat din Ucraina și orice acuzație înaintată mie are nevoie de permisiunea Procuraturii Generale din Ucraina. Procuratura Generală din Ucraina a anulat procesul meu de extrădare calificându-l drept ilegal, și a prezentat avocaților mei toate permisiunile date autorităților din Republica Moldova, pe care la fel le-a anulat”, a spus Platon.

Ultimele investigații prezentate de comisia parlamentareă de anchetă privind examinarea dosarului Laundromat, condusă de deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu arată că în „spălătoria rusească” au fost implicați 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată. Aceștia au avut rolul de „legalizare” a banilor, pronunțând peste 50 de ordonanțe privind încasarea în mod solidar a unor datorii fictive. Astfel, bugetul de stat a pierdut aproape un miliard de lei pentru că nu au fost achitate taxele de stat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: