image
Sursa foto: Gagauzinfo.md

Propagandistul Soloviov apără protestele organizate de coloana a cincea în UTA Găgăuzia: „Au trimis Fulger să le înăbușe”

Un nouă știre falsă a fost distribuită de propagandistul Moscovei, Vladimir Soloviov. Acesta a notat pe canalul său de telegram precum că Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău ar fi trimis detașamentul cu destinație specială „Fulger” în UTA Găgăuzia pentru „a înăbuși protestele”. Soloviov face trimitere la canale de telegram „găgăuze” și din regiunea transnistreană.

„Moldova a trimis un detașament cu destinație specială în Găgăuzia „pentru a suprima protestele în masă”, relatează canalele găgăuze de Telegram. Brigăzile speciale de poliție Fulger ar fi fost trimise la Comrat pentru a desfășura exerciții și conform scenariului, acestea „ar trebui să elibereze Universitatea de Stat Comrat de un grup de teroriști”. Dar, după cum scrie presa locală, serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne nu a raportat că ar fi fost planificate exerciții ale datașamentului Fulger în Găgăuzia. Presa a tras un semnal de alarmă: ei spun că este vorba despre protestele antiguvernamentale care au loc în regiune de câteva săptămâni. Activiștii cer demisia președintelui Maia Sandu și a guvernului, precum și organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Este o legendă că detașamentul Fulger a fost trimis pentru exerciții. Guvernarea își face griji că situația le poate scăpa de sub control. De-ar ajunge mai repede rușii la hotar cu Moldova”, scrie Soloviov pe canalul său de telegram.

Propagandistul face trimitere și la o sursă din regiunea transnistreană

„Autoritățile se tem că situația va scăpa de sub control, așa că s-a decis trimiterea de forțe speciale acolo, scrie Pridnestrovie online”, observă acesta.

Amintim că în această dimineață Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” a IGP efectuează aplicații la Comrat. MAI a precizat că este vorba despre exerciții tactice care au fost organizate tot timpul, pentru a verifica capacitatea de reacționare și intervenție a angajaților. Așa tip de exerciții vor avea loc în toate raioanele Republicii Moldova

Rugăm cetățenii să se informeze din surse sigure și să-și păstreze calmul, fiind vorba despre antrenamente ale subdiviziunii noastre cu statut special, care au loc în permanență”, informează MAI.

Precizăm că pe parcursul ultimilor luni, la Comrat și Vulcănești au fost organizate mai multe proteste anti-guvernamentale. Deși organizatorii susțin că acestea ar fi apolitice și ar fi organizate de oameni simpli revoltați de majorarea prețurilor și a tarifelor la energie și gaz, la proteste au fost observați și chiar au ieșit cu discursuri la tribune deputații socialiști de la Chișinău, Bogdan Țârdea, Ivanna Koksal, dar și deputați socialiști și comuniști din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei.

Protestele nu sunt numeroase. La ele, pe lângă criticile la adresa Uniunii Europene, care a investit peste 40 de milioane de euro în proiecte implementate în UTA Găgăuzia, se scandează „Jos Maia Sandu!” „Putin!” și „Rusia e cu noi!”.

Unul din deputații Adunării Populare de la Comrat, Alexandru Dinjos, a declarat de la tribuna unui astfel de protest, că armata lui Putin e aproape și că el, personal, este gata să-l întâmpine.

„Kavurma, kaurma și kaberne, sunt trei „k” cu care le vom ieși în întâmpinare”, a spus găgăuzul Dinjos. Acestuia, la tribună, i-a urmat Bogdan Țârdea.

Mai mulți comentatori politici de la Chișinău consideră că autoritățile au o comunicare defectuoasă cu locuitorii din UTA Găgăuzia. Deși Uniunea Europeană investește sume colosale în întreprinderile și infrastructura din această regiune, Rusia, care investește puțin și doar în programe educaționale sau culturale, influențează situația social-politică prin mass-media predominant pro-rusă din această regiune.

Deși se revoltă de prețuri mari, inclusiv la energie, gaz, organizatorii și participanții la protest nu suflă niciun cuvânt că acestea sunt influențate de războiul provocat de ruși în Ucraina, cu atât mai puțin, nu condamnă războiul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: