image
Sursa foto: nokta.md

VIDEO: Consiliul Concurenței a cerut explicații de la „Transautogaz”, după ce prețul la gaz metan a fost majorat în weekend

Firma „Transautogaz” trebuie să explice de ce a scumpit gazul metan, până la 17 lei și 60 de bani. Despre acest lucru a anunțat Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, companie fondatoare a „Transautogaz”.

„Consiliul Concurenței a solicitat informații cu privire la activitatea „Transautogaz” SRL, companie filială a societății pe acțiuni „Moldovagaz”. Vreau să subliniez încă o dată că grupul de companii Moldovagaz este absolut transparent în acțiunile și interesele sale, ceea ce a fost confirmat în repetate rânduri de cooperarea cu toate structurile responsabile", a menționat Vadim Ceban.

Luni, 24 ianuarie, ANRE a emis o declarație, în care spune că a sesizat Consiliul Concurenței privind majorarea operată de „TransAutoGaz”. La rândul său, compania „TransAutoGaz” a emis un comunicat, în care informează că gazele naturale au devenit foarte solicitate pentru consumul industrial și casnic în Europa, ceea ce a afectat și prețurile metanului pentru automobile.

Costul gazelor naturale comprimate este afectat de diverși factori, inclusiv costul achiziționării gazelor naturale, costul energiei electrice necesare funcționării echipamentelor compresoare.

„Ghidată de principiile pieței, compania poate decide să mărească prețul. Aceasta este o practică mondială obișnuită pentru a asigura viitoarele creșteri ale prețurilor. În acest caz, solicitarea oficială a furnizorului de gaze naturale către ANRE, de majorare a tarifului de la 1 ianuarie 2022, a fost factorul care a influențat decizia de modificare a prețului metanului din 22 ianuarie 2021" , anunță compania „TransAutoGaz”.

Precizăm că în weekend, stațiile PECO au majorat prețul gazului metan cu aproape cinci lei la un litru, acesta ajungând până la 17 lei și 60 de bani. Potrivit unui site specializat în mașini, gazul metan costă în stânga Nistrului cu peste 50% mai ieftin.

Noutăţile partenerilor

comentarii: