image
Sursa foto: Jurnal TV

Groza, despre scandalul concursului PCCOCS: Am nimerit între focurile grupurilor de interese din acest sector

Iulian Groza, directorul Institului pentru Politici și Reforme Europene, a deschis parantezele privind presiunile care au fost exercitate asupra sa, în calitate de membru al comisiei de preselecție a candidaților pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Iulian Groza a vorbit, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV despre persoanele care ar fi recurs la presiuni, șantaj, și defăimare. Fostul membru al comisiei de concurs a spus și care ar fi mizele reale pentru anularea concursului de la PCCOCS.

„Cred că situația în jurul acestui concurs, pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, este simpotomatică pentru a arăta gravitatea lucrurilor care se întâmplă astăzi în sistemul justiției. Îmi pare foarte rău că am nimerit și eu între focurile a varii grupuri de interese din acest sector. Dar din momentul în care am fost desemnat de preșdintele Republcii Moldova în această comisie, am acceptat această desemnare. Cu integritate, am încercat să-mi duc mandatul meu în această comisie de preselecție, știind foarte bine care este dispoziția în societate cu privire la concursurile organizate în sistemul justiției. (...) Am văzut mai multe lucruri ciudate, inclusiv în spațiul online. La noi Telegram-ul devine tot mai popular și am văzut acolo mai multe încercări de a mă intimida, de a mă discredita, diferite falsuri... Falsuri pe care eu le-am văzut nu doar din Telegram, dar și din discuțiile pe care eu am reușit să le am cu unele persoane care au interacționat cu domnul Rurac și cu domnul Musteață. Era o persoană care a comunicat cu domnul Musteață. M-a atenționat practic că dumnealor planifică să mă discrediteze, să mă suspende din acest concurs, să îmi deschidă un dosar penal, precum că aș fi o persoană incomodă și precum că aș fi decis deja să nu-l susțin în acest concurs pe domnul Ruruac. Dumnealor au mai comunicat că eu aș fi avut o preferință în acest concurs, pe domnul Sergiu Rusu. Nici pe un candidat nu-l cunosc. Nu am avut ocazia să comunicăm cu ei. Doar instituțional poate am avut ocazia să interacționăm. (...) Iminența acestor amenințări, încercări de a mă șantaja, îmi este foartea clară. Înțelegeam că mizele pentru acest concurs sunt foarte mari, în special pentru aceste persoane. Unica cale corectă pentru mine a fost să comunic despre aceste circumstanțe Consiliului Superior al Procurorilor, să anunț Preșdinția, misiunile diplomatice despre acest caz”,

a declarat Iulian Groza la „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Directorul IPRE a mai spus că miza celor care au exercitat presiuni asupra lui nu ar fi nici măcar concursul pentru șefia PCCOCS, ci deturnarea acesui concurs, ca să fie creat un precedent pentru a anula concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție, astfel ca șefa instituției, Veronica Dragalin, să-și piardă amandatul, eventual printr-un proces de judecată.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: